[origo]
Nyomtatás

Elkülönítve vizsgálják a tbc-vel fertőzött faddi asszony gyerekeit
2010. február 9., kedd, 13:47


Szigorúan elkülönítve vizsgálják Mosdóson azt a kilenc gyermeket, akik egy 29 éves faddi asszonytól elkaphatták a tbc-baktériumfertőzést.


Major Tamás főorvos, a Kaposi Mór kórház mosdósi pulmonológiai osztályának vezetője elmondta: a kilenc gyermek - hét testvér és két unokatestvér - pénteken került a gyermekpulmonológiai részlegre. A gyerekek klinikailag jó állapotban vannak, látszólag tünet- és panaszmentesek. A legkisebb négy hónapos, a legnagyobb tizenegy éves.

Azért kell megfigyelés alatt tartani őket, mert a beteggel érintkező, "kontakt" személyként nagy az esélye a megfertőződésüknek, ezt azonban tévedhetetlenül nem lehet azonnal kimutatni - magyarázta a főorvos, hozzátéve: súlyos fertőzést mikroszkóposan két nap alatt tudnak kimutatni, a tenyésztéses vizsgálat azonban legkevesebb tíz nap, de inkább négy hét.

    Major Tamás a tbc-fertőzést valószínűsíthető tünetekről elmondta: gyengeség, fogyás, láz, köhögés, éjszakai izzadás. Az alaptünetek akár egy bronchitisszel is összetéveszthetők, ám a tartós legyengülés erősítheti a gyanút.

Forrás: mti


(MTI)