[origo]
Nyomtatás

Tbc-járványveszélyre figyelmeztet az ÁNTSZ
2010. február 4., csütörtök, 10:46


A tisztiorvosi szolgálat szerint járványveszély van Faddon, ahol egy hétgyermekes asszony betegedett meg tbc-ben; a községben mintegy ötven ember szűrését rendelte el a közegészségügyi hatóság, míg az önkormányzat hét gyermeket eltiltott az iskolalátogatástól.


A szekszárdi tüdőgondozó intézet vezetője, Gagyi Emma az MTI-nek nyilatkozva elmondta, jelenleg két faddi nőt ápolnak a szekszárdi kórházban, a családanyát tbc-vel kezelik, egy rokona esetében még nem bizonyosodott be a fertőzés.


László Eszter, az ÁNTSZ kistérségi tiszti főorvosa közölte: az eset nyomán az ÁNTSZ járványügyi kivizsgálást rendelt el. Mintegy ötven embert kerestek meg, akik közvetlen kapcsolatban álltak a beteggel, és határozatban kötelezték őket a szűrővizsgálatra.


Ennek végrehajtása húzódott el múlt hét csütörtöktől, mert vita alakult ki arról, hogy az ÁNTSZ-nek kell-e szállítania az érintetteket. Végül e hét keddjén a község önkormányzata szállítatta be a vizsgálatra az embereket.


László Eszter elmondta: Faddon tbc-járványveszély van, "de az ÁNTSZ és az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy ne alakuljon ki járvány". Az, hogy más is megfertőződött-e, pénteken derül ki. Hozzátette: ezt követően a településen teljes lakossági szűrővizsgálatot szerveznek.


Fülöp János, a község független polgármestere az MTI-nek elmondta: a beteg családjához tartozó hét gyermeket a szűrővizsgálat eredményéig eltiltották a iskolába járástól. A falu vezetője arról is nyilatkozott, hogy mivel roma családról van szó, előfordul, hogy egy-egy üzletben rászólnak roma emberekre: ne nyúljanak az árukhoz, amiből konfliktusok alakulhatnak ki.


A polgármester szerint azért is húzódott a szűrés, mert az apa, bár kétszer is kapott önkormányzati segélyt, nem vitte el a gyerekeit a vizsgálatra, és aggodalomra adott okot, hogy a beteg - elhagyva a kórházat - többször is hazament Faddra. Fülöp János kijelentette, nem megnyugtató, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint a fertőző betegeket nem lehet kötelezni a gyógykezelésre.


A tiszti főorvos erről azt közölte: ha valaki a határozat ellenére nem megy el a szűrésre, pénzbírságot szabhat ki az ÁNTSZ, majd a rendőrség segítségét kérheti a szállításhoz. Erre ezúttal nem volt szükség - jegyezte meg.


A szakember tájékoztatása szerint 2010-ben várhatóan kötelezővé teszik a tüdőszűrést Tolna megyében, miután tavaly csaknem megkétszereződött a tbc-s betegek száma. A szekszárdi tüdőgondozó adatai szerint 2009-ben a megyében 21-en betegedtek meg fertőző tüdőgümőkórban.


(MTI)