[origo]
Nyomtatás

Megmenekült a világ legkisebb súlyú csecsemője
2009. október 27., kedd, 11:24


Indiai orvosok sikeresen mentették meg a világ legkisebb súlyú babáját, aki több mint egy hónapon át szorult gépi lélegeztetésre születése után.


A kicsi, akit édesanyja a terhesség 26. hetében hozott világra július 21-én született mindössze 682 grammos súllyal, de egy tüdőfertőzésnek köszönhetően kevesebb, mint fél kilóra fogyott. "A kezelés alatt a kisfiú súlya 447 grammra csökkent, így ő lett a világ legkisebb súlyú gyermeke. Nehéz időszakon ment keresztül, mert a tüdeje éretlen volt, ezért különböző légzéssegítő injekciókat kapott. Csaknem 38 napon át tartottuk lélegeztető gépen. A legjobb az, hogy számtalan probléma ellenére a kisbaba neurológiai státusza kielégítő, most már anyatejet kap" -nyilatkozta dr. Dhananjay Mangal a babyloni kórházból.

 

A kórház orvosai javaslatot tettek arra, hogy a kisfiú bekerüljön a Limca Rekordok Könyvébe, mint a világ legkisebb csecsemője. A szülők és a rokonok azonban a rekord nélküli is már most  nagyon büszkék a kis jövevényre, hogy túlélte a kemény megpróbáltatásokat, ugyanis ikertestvére a születés után nem sokkal életét vesztette.

 

"Nehéz szavakba önteni az érzéseinket. Persze, örülünk, hogy ő lett a legkisebb baba a súlya alapján, a legjobb azonban, hogy megmenekült, pedig mi már feladtunk minden reményt. Az orvosok sem sok jóval kecsegtettek, de hálásan köszönjük nekik az emberfeletti küzdelmet." -nyilatkozta az anya, Deepika Chaturvedi. A baba a Suryansh nevet kapta.