terhességóvszerfogamzásgátláspesszáriumhüvelygyűrű

Hormonmentes fogamzásgátló módszerek

[origo] | 2010. 05. 28., 15:23
Akad, aki túl fiatal a használatához, van, aki fél tőle, és előfordul, hogy valakinek az édesanyja tiltja a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedését. De az sem ritka, hogy a szakorvos nem javasolja használatát. Léteznek azonban más fogamzásgátlási módszerek is, van élet a pesszáriumon és az óvszeren túl is.  

Fogamzásgátló módszerek biztonságának összehasonlításához az úgynevezett Pearl-indexet (PI) használják, amely megmutatja, hogy egy adott eljárás alkalmazása mellett egy év alatt száz nő közül hány esik teherbe. A hormonális fogamzásgátlás PI értéke: 0,5-2,0, az egyéb módszerek bemutatásakor a legbiztonságosabbtól haladunk a kockázatosabbak felé.


Sterilizációs műtét (PI: 0,3-6)


Végleges, gyakorlatilag visszafordíthatatlan fogamzásgátló módszer, mind férfiak, mind nők élhetnek vele. Hölgyek esetén hastükrözés segítségével a petevezető átjárhatóságát szüntetik meg, uraknál rövid, néhány perces beavatkozás során az ondóvezetéket kötik le. A műtét után a nemi funkció teljes egészében megmarad, csak a termékenyítőképesség szűnik meg. Hazánkban a vissza nem fordítható beavatkozás csak három meglévő gyerek vagy 35 évesnél idősebb kor esetén kérhető. Az ilyen módon védekező párok számára, ha mégis meggondolják magukat, és gyereket szeretnének, a lombikprogramok segíthetnek. Mind a nők, mind a férfiak meddővé tétele néhány kivételtől eltekintve térítésköteles.


Spirál (PI: 0,5-5,0)


Hatásos és biztonságos módszer, de sajnos csak már szült hölgyek esetében alkalmazható. Negatív rákszűrési eredmény valamint hüvelygyulladás kizárása után a nőgyógyász helyezheti fel az eszközt a méh üregébe. Ha nem okoz panaszt, nagyjából ötévente célszerű cserélni. A spirál felszínéről kioldódó fémionok (például arany, réz vagy ezüst) fokozhatják biztonságát. Előnye, hogy olcsó, reverzibilis és biztonságos. Hátránya, hogy csak nőgyógyász segítségével alkalmazható, és kis mértékben megnövelheti a menstruációs vér mennyiségét. Elhanyagolt, szakorvossal rendszeresen nem ellenőriztetett esetekben kismedencei gyulladások okozója is lehet.


Pesszárium (PI: 3-7) és óvszer (PI: 3-28)


Mindkét módszer alapelve ugyanaz: mechanikai módon megakadályozni a hímivarsejtek (spermiumok) feljutását a méhbe, így kizárni a teherbeesést. Hölgyek számára különböző méretekben gyártanak pesszáriumokat, amely saját kezűleg helyezhető a méhszáj elé. Hatásossága növelhető, ha spermicid, azaz hímivarsejteket ölő anyaggal is bevonják felületét.


Férfiak közismert védekező eszköze a gumióvszer, melyről mondhatjuk, ma reneszánszát éli. Ez az egyetlen módszer ugyanis, amely nemcsak a nem kívánt terhességtől, hanem a nemi betegségektől is véd. Így különösen ajánlható alkalmi kapcsolatokban illetve a nagyon fiataloknak védekezési módszerként. Ma már spermicid anyaggal is bevonják őket, illetve kúpszerűen kicsúcsosodnak, ez az úgynevezett spermarezervoár felfogja a kiömlő magot, ez fokozza biztonságukat. Ha együttlét közben elszakad vagy lecsúszik, a hölgyeknek célszerű mielőbb felkeresni nőgyógyászukat, hogy a védekezést kiegészíthesse.

 Hüvelykúp, hüvelytabletta, hüvelybe helyezhető szivacs illetve krém (PI: 0,7-7)


Orvosi segítség nélkül, egyszerűen alkalmazható módszer, melyek lényege spermicid anyag hüvelybe juttatása. Alkalmazásuk egyszerű, de biztonságosságuk nem kielégítő, persze jobb hatásfokú, mint a védekezés nélküli nemi élet. A szivacs mechanikai akadályt is jelent, a felsorolt módszerek közül ez a legbiztonságosabb. Bár csökkentik a Chlamydia és egyéb nemi úton terjedő fertőzések veszélyét, sajnos ez a tulajdonsága sem teszi megfelelővé alkalmi kapcsolatokra. Olyan hölgyek számára ajánlott, akik még néhány hónappal el szeretnének halasztani a gyermekvállalást, de már tervezik és nem probléma, ha hamarabb érkezik.


Megszakított közösülés, ejakuláció nélküli közösülés (PI: 8-38)


Elterjedt fogamzásgátló módszer, hogy közvetlenül magömlés előtt eltávolítják a hímvesszőt a hüvelyből. Nem kellően megbízható módszer részben a gyakran elkésett mozdulat, részben az ejakuláció előtt már ürülő ondó miatt. Hatásfoka növelhető spermicid anyagok kombinálásával, illetve, ha együttlét után a hölgyek hüvelyöblítést is végeznek. Ha már ezt a módszert választjuk, esetleg érdemes a biztonságos periódus számolásával kiegészítve is növelni hatásosságát. Igazán csak összeszokott pároknak javasolható, abban az esetben, ha gyerekvállalási szándék fennáll, csak néhány hónappal szeretnének még elodázni azt.


Természetes fogamzásgátlás: naptármódszer, hőmérő módszer (PI: 14-35) 


Igen kevéssé megbízható módszer, amely azon alapul, hogy a petesejt csak mintegy 24 óráig képes megtermékenyülni, a spermiumok pedig 48-72 óráig maradnak a női nemi szervekben termékenyítőképesek. Ezt az időszakot kihagyva a nem kívánt terhességet meg lehet előzni. Csak összeszokott, a gyermekvállalás gondolatával már barátkozó pároknak ajánlható.


A természetes módszerek az elkerülendő periódus meghatározásában különböznek egymástól.


A naptármódszer szabályos ciklusú hölgyek esetén alkalmazható, akiknél a várható menstruáció időpontjából kivonva 14 napot megkapjuk a tüszőrepedés időpontját. Ez előtt és után 2-3 nappal kerülni kell az együttlétet. Hosszabb illetve rövidebb ciklusú hölgyek esetén is léteznek számítási módszerek, de sajnos ezzel együtt is igen magas, 35 százalékos a hibaarány.


A hőmérőmódszer azon alapul, hogy a test ugyanazon pontján az ébredéskor mért alaphőmérséklet középidőben, azaz a petesejt érésekor először lecsökken, majd 0,3-0,5 C-kal megemelkedik. Az emelkedést követő harmadik naptól kezdve "biztonságos" az együttlét. A módszer önmagában szintén nem nyújt kielégítő biztonságot, de a hatása növelhető a naptármódszerrel együtt alkalmazva.


A középidő meghatározható a méhnyak nyákjának elemzésével, de egyes hölgyek bizonyos jelekből is felismerik, például fájdalom jelentkezik valamelyik petefészek területén, pecsételő vérzés lép fel vagy megváltozása a hüvelynyák állaga.


Dr. Lőrincz Ildikó
Szülész-nőgyógyász szakorvos

[origo]

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.