táplálkozástudománygyümölcsgyermekegészség

Több gyümölcsöt esznek a gyerekek, ha kreatív a tálalás

[origo] | 2010. 05. 09., 17:01
Ha gyerekünk nem eszik elég gyümölcsöt, próbálkozzunk meg valamilyen kreatív tálalási móddal - javasolják holland és belga kutatók az Appetite (Étvágy) című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Amikor a vizsgálatok során vonzó és szórakoztató módon tálalták fel a gyümölcsöket, ugyanakkora mennyiségből több fogyott, mint a sima tálcás rendszer során.


A kutatók közel 100 holland és belga gyereket vizsgáltak és kutatásuk alapján azt javasolják, hogy az iskolák és a szülők okuljanak az eredményekből, újítsanak a tálaláson. A 4-7 éves óvodásoknak almát, epret és mag nélküli szőlőt kínáltak más-más módokon.


Népszerűek voltak a dinnye sündisznók


A gyerekek szívesebben választották a koktélpálcikák segítségével sündisznó formájúra formázott görögdinnyét, mint a felkockázott, egyszerű fehér tányéron tálalt változatot. Csaknem kétszer többet fogyasztottak a szórakoztató módon tálalt gyümölcsből, bár azt mondták, tisztában vannak vele, hogy mindkét fajtának ugyanaz az íze.


Ugyancsak jól fogytak a virág, arc formájú gyümölcsök, de már az is vonzóbbá tette a gyümölcsöket, ha koktélpálcikákra voltak feltűzve, nem pedig csak a tányérra kockázva.


A kutatók szerint a szupermarketek is felhasználhatják az eredményeket annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyék a gyümölcsöket a gyerekek és a szülők számára. "A vonzó csomagolás és az apró játék, ajándék, mint a gyorséttermekben, még vonzóbbá tehetné a gyümölcsöket" - állítják a szerzők.


Esther Jansen és munkatársai a Maastricht Egyetemről azonban arra figyelmeztetnek, hogy a szórakoztató tálalás hamar elveszítheti az újdonság varázsának erejét, ha túl sokszor alkalmazzuk. "A szülőknek és az élelmiszergyártóknak innovatívaknak kell lenniük" - írták a szerzők.


A szakértől szerint ha nincs időnk arra, hogy arcokat és virágokat formázzunk a répából és a retekből, az is elegendő lehet, ha háromszög vagy kocka alakúra, illetve csíkokra vágjuk az ételt.

Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.