tejtáplálkozástudománytejallergiatejfogyasztás

Tévhitek és az igazság a tartós tejről

[origo] | 2010. 05. 06., 15:02
A felnőtt ember napi ideális tejfogyasztása legalább fél liter, a gyerekeké még ennél is több - mondta el Miháldy Kinga az OÉTI dietetikusa a hazai tejfogyasztás csökkenésének hátterében álló tévhitek eloszlatása céljából szervezett sajtótájékoztatón.

A magyarok tejfogyasztása a statisztikák tükrében

Egy főre jutó éves tejfogyasztásunk 68,9 liter, amivel Európában még mindig "nagyfogyasztónak" számítunk, megelőzzük például a franciákat, osztrákokat, hollandokat, de messze elmaradunk az írektől (130/l) és a finnektől.

Az elmúlt négy évben 3 százalékkal csökkent a magyarok tejfogyasztása.

A 15 évesnél idősebb magyar népesség 84 százaléka hetente legalább egyszer fogyaszt tejet, naponta viszont csak 41 százalék.

A legtöbb tejet a nők, a gyermekes családok, a szellemi foglalkozásúak és a nagyvárosiak fogyasztják.

Ajánlat

 

A Tetra Pak Hungária megbízásából a GfK Hungária Piackutató Intézet által készített felmérés a magyarok tejfogyasztási szokásait, és a tejjel kapcsolatos tudását vizsgálta. Mint az eredményekből kiderült, jó pár tévhit él a magyar társadalomban; a hamis információkat Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) munkatársa igyekezett kijavítani. Íme, a hét legnépszerűbb tévhit.


Tévhit: Pasztőrözés után elvesznek a tejből a fontos tápanyagok.


A pasztörizálás olyan hőkezelési eljárás, amely során vagy 75 Celsius fokon 15 másodpercig, vagy 60-62 Celsius fokon nagyjából fél óráig melegítik a tejet, amelynek hatására a baktériumok 99,5 százaléka elpusztul. A pasztőrözött tejet korlátozott ideig, 3-5 napig lehet eltartani.


A hőkezelés során egyes, hőre bomló vitaminok eltűnnek - ez körülbelül a tej tápanyagtartalmának 10 százaléka. "De a tejet elsősorban nem ezek miatt fogyasztjuk, hanem fehérje, ásványi anyag és D-vitamin tartalma miatt, ezek pedig megmaradnak benne" - hangsúlyozta az OÉTI szakembere.


Tévhit: A dobozos tejeket vízzel hígítják.


"A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre írható rá, hogy "tej", amely kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz" - hangsúlyozta Miháldy Kinga.


Tévhit: A házi tej a legegészségesebb.


A szakember szerint a házi tej tartalmazhat egészségre káros mikroorganizmusokat, ezért mindenképpen biztonságosabb a hőkezelt tej.


Forrás: iStockphoto

Tévhit: Az UHT tejben több az E-szám, tartósítószer.


UHT hőkezelési technológia vagy más néven ultrapasztőrözés során a tejet nagyon rövid időre, 2-3 másodpercre nagyjából 135-137 Celsius fokra hevítik, majd gyorsan lehűtik. Az eljárás során az összes mikroorganizmus elpusztul, és az így kezelt tej szobahőmérsékleten 3-6 hónapig lesz eltartható.


"Az UHT tejek nem a tartósítószerek miatt tarthatók el hosszú ideig, hanem az alkalmazott technológia és a csomagolás miatt, amely megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen" - magyarázta Miháldy. Ahogy már korábban is felhívta rá a figyelmet, tej felirat csak olyan dobozon szerepelhet, amely tejen kívül semmi mást nem tartalmaz.


Tévhit: Az UHT tej tejpor és víz keveréke.


A Magyar Élelmiszerkönyv szerint UHT tej kizárólag friss tejből készülhet - hangsúlyozta a dietetikus. Az, hogy az UHT tejek íze némiképp más, mint a friss tejeké, azzal magyarázható, hogy a magas hőmérsékleten a tejcukor kissé karamellizálódik, így a tartós kiszerelés kissé édesebb.


Tévhit: A tej túl sok kalóriát tartalmaz.


Egy pohár (2dl) félzsíros tej energiatartalma (132 kcal) 2 nagyobb alma (40 dkg) energiatartalmának felel meg.


Tévhit: Az emberi szervezet nem alkalmas a tehéntej lebontására.


A tejcukor- (laktóz-) vagy tejfehérje-érzékenység jellemzően 30 év felett kezd kialakulni, és az európaiak csupán 2-10 százalékára jellemző. Akinek nincs ilyen problémája, nyugodtan fogyasszon tejet reggelire is, mert kifejezetten könnyen megemésztődik és felszívódik.


"Ráadásul a szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, amely az egészséges csontok és a fogazat kialakulásához elengedhetetlen. Mivel a kalcium beépülése a csontokba 25-30 éves korig tart, nagyon fontos lenne a gyermekek egészséges étkezésére nagyobb figyelmet fordítani" - hangsúlyozta az OÉTI dietetikusa.

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.