táplálkozástudományantioxidánsszegfűszegtartósítószer

Szegfűszegből készülhet a természetes tartósítószer

Andersen Dávid | 2010. 03. 19., 14:12
A spanyol tudósok felfedezték, hogy a szegfűszeg rengeteg természetes antioxidánst tartalmaz, különösen a fenolos vegyületekből, amely kiválthatja az élelmiszeriparban eddig használt vegyületeket, amelyek akár károsak is lehetnek az egészségre.

Az antioxidánsok kulcsfontosságúak az élelmiszerek frissességének megőrzésében és az eredmények az élelmiszeripar számára is kulcsfontosságúak lehetnek, de sokkal fontosabb egészségünkre gyakorolt jó hatásuk. A vizsgálatot a szakemberek örömmel üdvözölték, mivel így lehetőség nyílik rá, hogy lecseréljük az élelmiszerek eltarthatóságát meghosszabbító szintetikus antioxidánsokat.


Juana Fernandez-López, a spanyolországi Miguel Hernandez Egyetem kutatója szerint a szegfűszeg sokoldalú fűszer. "Az öt vizsgált antioxidáns tulajdonság alapján a szegfűszeg tudta a legjobban megkötni a hidrogént, csökkentette a lipidek peroxidációját és redukálta a vasionokat" - nyilatkozta a kutatónő a Telegraph-nak.


A Flavour and Fragrance folyóirat legutóbbi számában közzétett tanulmány első helyre rangsorolta a szegfűszeget a természetes antioxidánsok között. "Az eredmények azt mutatják, hogy a mediterrán étrendben használt fűszerek természetes antioxidánsai járható utat jelentenek az élelmiszeripar számára is, amennyiben az élelmiszerek jellegezetes tulajdonságai megmaradnak" - magyarázta Fernandez-López. "Ezek a vegyületek magas antioxidáns kapacitással rendelkeznek és jó hatással lehetnek egészségünkre is."


A kutatók más, a mediterrán étrendben felhasznált fűszerek, olajak antioxidáns hatását is elemezték, így a kakukkfűét, az oreganóét, a rozmaringét és a zsályáét. A kutatók azt vizsgálták, vajon fel lehet-e használni ezeket a fűszereket természetes antioxidánsként az élelmiszeriparban, különösen húsok esetében.


Fernandez-López szerint az antioxidánsok frissen tartják az élelmiszereket, mivel késleltetik a lipidek oxidációját. "Az étel megromlásának egyik legfontosabb oka a zsírok oxidációja, ez jelentősen csökkenti azok tápértékét és ízét is" - mondta el a professzorasszony. "Ezek a változások lerövidítik az élelmiszer eltarthatóságát, ez ellen az élelmiszeripar szintetikus antioxidánsokat használ termékeihez. Azonban mivel ezek kémiai anyagok, kérdések merültek fel esetleges toxicitásuk és mellékhatásaik miatt."


A kutatónő szerint egyre nagyobb az érdeklődés a növényi alapú antioxidánsok iránt, hogy természetes anyagokkal helyettesítsék a szintetikus vegyületeket.


hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.