légszennyezésszív- és érrendszerérelmeszesedésvároslakó

Az érelmeszesedés, magas vérnyomás gyakoribb a városlakóknál

[origo] | 2010. 06. 01., 10:47
A városban lakók vérnyomása gyakrabban emelkedett, mint a békésebb vidéken élőké, és ebben német kutatók szerint a légszennyezés játszhat szerepet.

A Ruhr-vidéken csaknem egy évtizede indult el a Heinz Nixdorf Recall tanulmány, amely a koszorúér-betegség kialakulásának okait vizsgálja. Amikor a II. világháború után nyilvánvalóvá vált, hogy az első számú népbetegséggé a szív- és érbetegségek léptek elő, az is hamar kiderült, hogy ezek egészen más egészségügyi gondot jelentenek, mint a járványos, fertőző betegségek. A himlő vagy a tüdővész a kórokozója által létrehozott járvány formájában pusztít, a koszorúér-betegség viszont többféle kockázati tényező együtthatása következtében alakul ki. A német alapítvány által elindított kutatás ezeket a kockázati tényezőket vizsgálta.


Mintegy ötezer, 45-74 éves embert kértek fel a részvételre. Az eddigi, öt esztendei munka eredményeiről már számos konferencián tartottak beszámolót. Vizsgálták a dohányzás abbahagyásának előnyeit, a munkahelyi stressz veszélyeit, foglalkoztak a városi közlekedés vagy a lárma koszorúér-betegséget előidéző szerepével.


Barbara Hoffmann és munkatársai most azokról a megfigyelésekről tartottak előadást az American Thoracic Society New Orleans-i kongresszusán, hogy a városi légszennyezés milyen módon és mértékben emeli a vérnyomást. A kutatók meghatározták a városok légszennyezettségét, a levegőben évszakoktól függően mérhető füst és korom koncentrációját. Mint kiderült, az ilyen levegő belégzése átlagosan csak néhány higanymilliméterrel emeli a vérnyomást, de ez a terhelés évek hosszú sora alatt jelentősen károsítja az ereket és a szívet.


Magasabb volt a szennyezettebb levegőjű városrészekben élők vérnyomása, akkor is, ha az életkort vagy az esetleges dohányzást, súlytöbbletet figyelembe vették. Azt is megfigyelték, hogy rossz levegőben a nők vérnyomása jobban megemelkedik, mint a férfiaké.


A munkacsoport korábbi tanulmánya arra utalt, hogy a nagy forgalmú utak mentén, lármás környezetben lakók érelmeszesedésének kockázata nagyobb, mint a csöndes vidéken élőké. Eredményeik szerint ehhez, külön tényezőként a levegő szennyezettsége is hozzáadódik.

(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.