szerencsejátékfüggőségdopaminszenvedélybeteg

Többet játszanak a szerencsejáték-függők, ha majdnem nyernek

[origo] | 2010. 05. 06., 12:40
A szerencsejáték-függők agya sokkal erősebben reagál azokra a helyzetekre, amikor éppen, hogy lemaradnak a nyereményről. Ennek hatására valószínűleg még többet játszanak - állítja egy, a Journal of Neuroscience folyóirat május 5-i számában megjelent új tanulmány. A jutalmazással összefüggő, dopamint kibocsátó agyi terület különösen aktív a játékfüggőkben.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a patológiás szerencsejáték a függőség egyik formája, amely nagyon sokban hasonlít a drogfüggőséghez. Dr. Luke Clark, a University of Cambridge és Dr. Henry Chase, a University of Nottingham kutatói azt találták, hogy az efféle szituációkra adott agyi válasz intenzitása jól jelzi a függőség mértékét. Minden évben több mint kétmillió amerikai felnőtt érez ellenállhatatlan vágyat a szerencsejátékra, a negatív következmények ellenére.


Jelen vizsgálat során a kutatók funkcionális MR (fMR) vizsgálattal mérték fel 20 szerencsejátékos agyműködését, akik függősége a néhanapján történő lottózástól a túlzott sportfogadásig terjedt. A kísérlet során az önkéntesek egy számítógépes félkarú rablón játszottak. A nyeremény 75 cent volt, ekkor aktiválódtak az agy jutalmazással kapcsolatos pályái. Kiderült, hogy a szoros helyzetek ugyanezeket a pályákat aktiválták, annak ellenére, hogy jutalom nem volt.


"Az eredmények nagyon izgalmasak, mivel azt sugallják, hogy azoknál a függőknél, akik majdnem nyernek, az esemény ugyanúgy dopaminválaszt vált ki, annak ellenére, hogy a jutalom elmarad" - mondta el Clark. "Ha ezek a dopamincsúcsok hajtják a függőséghez köthető viselkedést, megmagyarázhatja, miért olyan nehéz leszokni a szerencsejáték-függőknek."


A kutatók igen erős választ észleltek a középagyban, ahol nagyon sok dopaminerg sejt található. Ezt a területet korábban már kapcsolatba hoztak a függőséggel. Az is kiderült, hogy az ilyen szoros helyzetek hatására megnőtt az agy ventrális striátumnak és anterior insulának nevezett területeinek aktivitása, ezek a jutalmazással és a tanulással állnak kapcsolatban.


Az eddigi vizsgálatok igazolták, hogy a szerencsejátékot, például félkarú rablót vagy lottót játszó emberek gyakran gondolják úgy, hogy valamilyen képességekre is szükség van a nyeréshez, a játékosok gyakran ezen illúzió hatására játszanak tovább. Dr. Matthew Roesch, a University of Maryland jutalom- és magatartásszakértője, aki nem vett részt a vizsgálatban, azt mondta: a megemelkedő dopaminszint kritikus fontosságú a patológiás szerencsejáték szempontjából és tovább táplálja azt a hamis felfogást, hogy a szerencsejátékokhoz készségek is szükségesek.


"További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy ez a válasz a patológiás szerencsejátékosok esetén ok vagy következmény - és hogy ez más függőségek esetén is így van-e" - nyilatkozta Roesch.


[origo]

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.