űrkutatáspszichológiaűrutazáskísérletegyüttélésMars 500csoport-dinamika

Utazás a Marsra: 520 napig összezárva

[origo] | 2010. 09. 23., 14:31
Bőven túl van a századik együtt töltött napon az a 6 fős csoport, akik vállalkoztak egy lehetséges jövőbeni Mars-utazás szimulációs programjára. A Mars500 kísérleti program során a kutatók igyekeznek minden lehetséges felmerülő problémát, valamint a hosszútávú bezártság okozta lehetséges élethelyzeteket elemezni. 520 nap első olvasatra nem tűnik hosszú időnek, de mi van, ha ezt folyamatos összezártságban és egymásra utaltságban kell megélni? Maga az örökkévalóság is lehet belőle.

Június 3-án végleg bezárult az ajtó a szimulációs csapat mögött, és "útjára indult" az expedíció a Mars felé. A fejlett technikának köszönhetően pontosan előállíthatók az utazási körülmények, valamint lehetséges a napi rutinok begyakorlása is. Jelenleg éppen azon folynak a munkálatok, hogy a mesterséges eltávolodás szimulációja közben mérjék a földi kapcsolattartás késedelmi idejének növekedését és azt, hogy mennyiben nehezíti ez meg a legénység mindennapi tevékenységeit.


A csoportfejlődés négy szakasza


Dr. Kovács Éva pszichológus szerint azonban van egy nem technikai tényező is, amely igen fontos szerephez jut akkor, mikor 6 férfiember ilyen sok időre összezárva kényszerül végezni.


"Egy csoport kialakulása során, számos változáson megy keresztül az egyének csoporthoz és egymáshoz való viszonya is. Egyfajta fejlődési folyamat ez, mely általában 4 szakaszra különíthető el, attól függően, mennyi idő áll rendelkezésre a csoport fejlődésére. Eleinte nyilván a formálódásé és az összeszokásé a fő szerep, hiszen a tagok ekkor mérik fel egymás tulajdonságait, az erőviszonyokat, és ha nem is mindig látható módon, de már ebben a szakaszban megkezdődik a szerepek kiosztása, a feladatok közös meghatározása és a megfelelő módszerek mibenléte is."


Mivel a feladatok teljesítése nem mehet mindig elsőre és hiánytalanul, viszonylag hamar elérkezik a következő stádium, melynek során a különböző nézetek "egymásnak feszülnek". Amennyiben felnőtt, értelmes emberekről van szó, ez a szakasz hamar átlendül az érvek és ellenérvek folyamatos szembeállításának stádiumába, amikor is kialakul a tagokban az együttműködés - jó esetben.


Nyilván, ha a sikeres munkavégzés és a jó együttműködés a cél, akkor a csoportfejlődés negyedik szakaszában kialakulnak azok a probléma-megoldási módok, melyek bizonyítottan működőképesek, valamint eljön a kísérletezgetés időszaka, amely végül a gyümölcsöző közös csapatmunkát eredményezi egy ilyen szituációban.


Forrás: AFP


Másfél év összezártság


Persze ez egy nagyon "vegytiszta" változata a csoportfejlődésnek, mivel emberek vagyunk, ezért érdemes számolni a különféle emberi tényezőkkel, is mint például a rivalizáció, vagy az egyes tagok klikkekre bomlása. Ennek szoros következménye lehet a csoporton belüli titkok, tabuk létrejötte, melyek mind-mind hátráltathatják a hatékony munkavégzést.


Fontos, hogy milyen ütemben alakul ki a csapatban a "mi tudat", hogy beszélhessünk csoportgondolkodásról a továbbiakban, amely elősegíti az együttélést. Mivel a kísérlet során nem lehetséges a csoport elhagyása, sem a csoporttól való elszigetelődés, ezért nagyon fontos a megfelelő kommunikáció az egyének közt. Jó, ha idejekorán elfogadják a tagok, hogy a kooperatív munka egyéni lemondásokkal is járhat olykor-olykor, melyek miatt nem szabad rosszul, vagy kevesebbnek érezniük magukat, hiszen ez nagyban megnehezítené, és végeláthatatlanul hosszúvá tenné, az együtt eltöltött majdhogynem másfél évet.


Madocsai Kata


hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.