immunrendszerpszichológiaoptimizmus

Igazolták, hogy az optimizmus erősíti az immunrenszert

[origo] | 2010. 03. 29., 17:40
Az optimizmustól nem csak a kedvünk lesz jobb. Egy új kutatás szerint a "félig teli pohár" hozzáállás az immunrendszert is erősíti.

A kutatás elsőéves joghallgatók derűlátásának és immunműködésének változásait mérte fel. Azt találták, hogy amint a diákok pozitívabban kezdtek gondolkodni, erősebb sejtirányítású immunitást mutattak (Ez az a folyamat, amikor az immunsejtek serege az idegen vírusok és baktériumok támadására válaszol). Az optimizmus csökkenésével a szervezet védekezőképessége is visszaesett.


Korábbi tanulmányok már lefektették a test és az elme összefüggéseit. A házastársi civakodástól kezdve a munkahelyi feszültségekig sok hatás késleltetheti a gyógyulást, és tesz fogékonyabbá betegségekre. Azt hogy azonban az optimizmus hogyan befolyásolja az immunműködést, eddig nem kutatták.


A kapcsolat vizsgálatához Suzanne Segerstrom, a Kentucky Egyetem munkatársa 124 joghallgatót toborzott, majd egy év alatt öt kérdőívet kellett kitölteniük, illetve minden alkalommal az immunrendszerüket is megvizsgálták. A kérdőívekkel az optimizmust mérték fel, például, hogy mennyire érzik igaznak ezt a kijelentést: "Kevésbé leszek sikeres, mint a társaim nagy többsége."


Az immunrendszer vizsgálatához az alkar bőre alá halott mumpszvírust vagy candidagombát fecskendeztek. Ezek az ártalmatlan koktélok sejtes immunválaszt váltanak ki, mely a beoltott terület enyhe duzzanatával jár. A duzzanat mérésével a kutatók fel tudták becsülni az immunválaszt.


A derű serkenti az immunsejteket


A tanórák, vizsgák és szakmai gyakorlat interjúi hatására a diákok derűlátása hol nőtt, hol csökkent. Ugyanígy a sejtes immunválaszaik is. Ha optimistán gondolkodtak, az immunválasz erősödött; ha pesszimistán, csökkent. A kapcsolatuk erősségének vizsgálatához Segerstrom és csapata statisztikai számítást (hatásméret) alkalmazott, és mérsékelt, de jelentős összefüggést találtak, 0,19-es értékkel.


"Csak összehasonlításképpen: a kalciumbevitel és a csontsűrűség összefüggésének hatásmérete 0,08; a vérnyomáscsökkentő stroke kockázatára gyakorolt hatásának hatásmérete 0,03." - mondta Segerstrom. Az eredmények arra is utaltak, hogy az optimizmus részben a pozitív érzelmek növekedése által erősíti az immunrendszert - nyilatkozta a kutatónő.


Új út a pszichológusok előtt is


A következő lépcső, hogy az idősebbeknél is hasonló hatást keressenek, akiknek már alapból esendőbb a szervezetük a fertőzésekkel szemben. Az eredmények iránymutatást is adhatnak a tanácsadás és kezelés szempontjából, kommentálta a hírt az AFP hírügynökségnek Margaret Kemeny, az UC San Francisco egészségpszichológusa, aki a kutatásban nem vett részt. Sok pszichológiai kezelés a negatív érzelmek és a stressz csökkentésére irányul, mondta Kemeny, de Segerstrom kutatása szerint a pozitív érzések megerősítése is gyümölcsöző lehet.

Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.