fertőzésekNyugat-nílusi vírus

Hazánkban is fertőz már a nílusi vírus!

-- | 2010. 09. 11., 10:52
Újabb halálos kór szedi áldozatait Európában. A vírus a költöző madarak, elsősorban gólyák és vadlibák által jut el hozzánk őshazájából, Afrikából. Görögország és Románia után Magyarországon is kimutatták a kórt. Jelenleg 3 beteget kezelnek hazánkban nyugat-nílusi vírus miatt kialakult agyhártya gyulladással, mindhármukat az ország keleti felén.

A nyugat-nílusi vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, 1950-ben Egyiptomban már járványt is okozott. A kór 1999-ben átkelt az óceánon, és az USA-ban 2001-2002 között okozott nagyobb járványokat. A vírus hordozói a vándormadarak, akik útjuk során magukkal visznek néhány potyautast. A szúnyogok ugyanis több száz kilométert is képesek utazni. A globális klímaváltozás, is a vírus terjedését segíti, az egyre melegebb levegő ugyanis kifejezetten kedvez a vírus szaporodásának. A betegséget hordozó szúnyogok így jutnak el egyre északabbi területekre.


Romániában már 2 halálos áldozata van a betegségnek, és további 7 ember fertőződött meg. Hazánkban a 3 megbetegedés mellett egyenlőre nem regisztráltak halálesetet. A vírus hurrikánnak is nevezett betegségnek 2002-ben Amerikában - ahol időben és térben is kiterjedt járvány alakult ki - 112 ezer halálos áldozata volt. 


A betegség az emlősök közül leginkább a lovakra és az emberekre veszélyes. Azonban ahhoz, hogy valaki ténylegesen beteg legyen, több száz szúnyogcsípést kell, hogy elszenvedjen. Az emberek esetében a betegség leggyakrabban tünetmenetes marad, vagy lefolyása csak egy enyhe influenzához hasonlít. Az idősek vagy betegek azonban, akiknek immunrendszere gyengébb, súlyosan megbetegedhetnek, és akár bele is halhatnak a trópusi kórba. A leggyakoribb szövődmény az agyhártyagyulladás, néhány esetben azonban már feljegyeztek hepatitist, hasnyálmirigy- és szívizomgyulladást is.


A nyugat-nílusi vírusnak jelenleg nincs ismert gyógymódja, a betegeken csak tüneti kezelést alkalmaznak. Védőoltás is csak állatoknak létezik, az emberi alkalmazás kifejlesztése egyenlőre kezdeti stádiumban van. A legjobb védekezés tehát a megelőzés: szúnyogháló, légkondicionálló berendezés - mely megszűri a repülő rovarokat - a szabadban pedig marad a szúnyogriasztó. 


A BLOGRÓL

Ez a blog a LIFE magazin online megjelenése. Itt gyűjtjük össze riportjainkat, azok részletesebb háttéranyagait, kapcsolódó cikkeinket és persze azokat a benyomásokat, melyek műsorvezetőinket, szerkesztőinket érik a forgatások alatt.

MŰSORVEZETŐI

MŰSORVEZETŐINK

Sőreghy ZitaCsák Tamás

A LIFE MAGAZIN BEMUTATKOZIK

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)

[origo] LEGFRISSEBB

ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.