stresszgyermek fejlődése

Az apa-fiú kapcsolat hatással van a felnőttkori stresszre

[origo] | 2010. 08. 23., 13:50
Azok a férfiak, akiknek gyermekkorukban rossz kapcsolatuk volt az édesapjukkal, a mindennapos stresszhelyzetekre érzékenyebben reagálnak - állítja egy új tanulmány.

Az apa-fiú kapcsolat hihetetlenül erős hatással van arra, hogy a kisfiúk hogyan élik meg a mindennapokat. Ha ez a viszony egészséges, egyfajta védelmet nyújt a kisgyermeknek - állítja Melanie Mallers, a Kaliforniai Egyetem docense.


A kutatás során Mallers és kollégái közel ezer, 25-74 év közötti nőt és férfit kérdeztek meg arról, hogyan élik meg a nap mint nap felbukkanó stresszhelyzeteket, illetve arról is beszámoltak, hogy milyen kapcsolatuk volt gyerekkorukban a szüleikkel. Korábbi kutatások már megállapították azt, hogy az anyai szeretet hiánya mély sebeket hagy a gyermekben, viszont az apával való kapcsolat hatásáról még nem készült tanulmány, úgyhogy Mallersék ennek felderítését célozták meg.


A kutatásban résztvevők közül sokkal többen állították, hogy az édesanyjukkal voltak jó viszonyban, mint azt, hogy az édesapjukkal, és több férfi számolt be arról, hogy "jól kijött" az édesanyjával, mint amennyi nő.


"Az anyához kötődő viszony nagyban meghatározta mind a nők mind a férfiak későbbi kedélyállapotát. Akiknek nem volt jó a kapcsolatuk az édesanyjukkal, gyakrabban voltak rosszkedvűek" - magyarázta Mallers. A kutatók azt is megállapították, hogy azok a férfiak, akiknek nem volt szoros kapcsolatuk az édesapjukkal, stresszesebbnek élték meg a mindennapokat. Többször voltak rosszkedvűek, ráadásul stressz okozta betegségek is nagyobb számban fordultak elő náluk.


Azok a férfiak, akiket a legtöbb stressz ért, arról meséltek, hogy édesapjuktól kevés szeretetet és támogatást kaptak. Sokan apa nélkül nőttek fel, és ez önbizalmuknak nem tett jót. Mallers szerint ezek a gyerekek nem láttak apa-mintát, így személyiségük nehezebben fejlődött ki.


Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.