boldogságbarátságlelki hátterekhosszú élet

A barátság a hosszú élet kulcsa

[origo] | 2010. 07. 29., 12:46
A jó társas kapcsolatok, legyenek azok barátok, gyerekek vagy házastárs, ugyanolyan fontosak a hosszú élethez, mint például a dohányzásról való leszokáshoz, a fogyókúrához - derült ki egy új amerikai kutatásból.

Az erős kapcsolatokkal rendelkező emberek 50 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akik nem kapnak ilyen jellegű támogatást, állítják a Utah állambeli Brigham Young Egyetem kutatói, akik azt javasolják a törvényhozóknak, hogy támogassák a társas kapcsolatok fenntartását, mert ezzel megőrizhető a népesség egészsége.


"A társas kapcsolatok hiánya annyival rövidítheti meg az életet, mint napi 15 cigaretta elszívása" - mondta el egy telefonos interjúban Julianne Holt-Lunstad pszichológus, a vizsgálat vezetője. A kutatónő csapatával olyan korábbi tanulmányokat elemzett, amelyek a társas kapcsolatok egészségre gyakorolt hatásával foglalkoztak. A 148 tanulmányban összesen 308 ezren vettek részt, az elemzést a PLoS Medicine folyóiratban tették közzé.


A kevés társas kapcsolat ugyanolyan rossz hatással volt az egészségre, mint az alkoholizmus, és ártalmasabb volt, mint a testmozgás hiánya, sőt kétszer olyan káros, mint az elhízás. A társas kapcsolatok erősebben befolyásolták a korai halált, mint a felnőttek tüdőgyulladás elleni oltása, a magas vérnyomás elleni szerek szedése vagy a légszennyezettség. "A társas kapcsolatokat is komolyan kell vennünk" - jelentette ki Holt-Lunstad.


Elszigetelődnek az emberek


Nem lesz egyszerű olyan rendeleteket hozni, amelyek elősegítik a társas kapcsolatok kialakítását, sokkal könnyebb például a légszennyezést szabályozni. Holt-Lunstadnak azonban van néhány ötlete erre: például meg kellene könnyíteni a barátok és családtagok számára az egészségügyi ellátásban való részvételt, továbbá a várostervezésnél is figyelembe kellene venni ezt a szempontot.


A különböző vizsgálatok különbözőképpen mérték a társas kapcsolatokat, így nem lehetett pontosan meghatározni a "pozitív társas kapcsolat" fogalmát. A jelenséget igen nehéz tanulmányozni, mivel nem lehet az embereket véletlenszerűen csoportokba sorolni aszerint, hogy vannak-e barátaik vagy nincsenek. A kutatók szerint arra azonban léteznek bizonyítékok, hogy a fizetett segítők közel sincsenek olyan jó hatással az emberek egészségére, mint a természetes úton kialakuló kapcsolatok.


A csapat aggasztó bizonyítékokat talált arra nézve, hogy az amerikaiak egyre jobban elszigetelődnek, vagyis elveszítik azt a támogatást és törődést, amelyet a szeretet és a barátság ad. "A trend a többgenerációs együttélés megszűnése, a nagyobb társadalmi mobilitás, az egyre később kötött házasságok, mindkét szülő karrierje, az egyszemélyes háztartások növekvő száma és a korral járó betegségek" - írták a szerzők. "Az elmúlt két évtizedben háromszorosára nőtt meg a bizalmas barátokkal nem rendelkező amerikaiak száma. Bár a technológia fejlődése és a globalizáció elősegítheti a társas kapcsolatok kialakulását és fenntartását, az emberek mégis egyre jobban elszigetelődnek."


Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.