A D-vitamin szint befolyásolja a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát

[origo] | 2010. 07. 13., 16:40
A D-vitamin magasabb vérszintje és a Parkinson-kór kisebb kockázata között találtak összefüggést közel három évtizeden át tartó követéses vizsgálatukban finn kutatók, akik eredményükről hétfőn számoltak be. Egy másik tanulmány az elégtelen D-vitamin ellátottság és a szellemi hanyatlás közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet.

A finnországi Helsinkiben működő Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet munkatársai feltételezik, hogy a Parkinson-kórt "a folyamatosan elégtelen D-vitamin ellátottság okozhatja, amely a dopaminerg idegsejtek krónikus hiányához vezethet az agyban."


Az Archives of Neurology (Neurológiai szemle) című szakfolyóirat júliusi számában ismertetett finn tanulmányban 3173 Parkinson-kór nélkül élő, 50 és 79 év közötti férfit és nőt követtek nyomon 1978 és 2007 között. A követéses vizsgálat végére ötven embernél fejlődött ki a betegség.


Miután minden egyéb tényezőt - beleértve a fizikai aktivitást és testtömegindexet is - figyelembe vettek a kutatók, kiderült, hogy abban a csoportban, ahol a legmagasabb volt a vér D-vitamin szintje (felső negyed), 67 százalékkal kisebb volt a kockázata a Parkinson-kór kifejlődésének, mint azoknál az embereknél, akik az alsó negyedbe tartoztak, azaz akiknél a legalacsonyabb volt a vitamin koncentrációja.


Egy másik kutatásban brit, olasz és amerikai szakemberek 850, 65 évesnél idősebb olasz bevonásával vizsgálták a D-vitamin szintje és a szellemi hanyatlás közötti összefüggést. Megállapították, hogy a súlyosan D-vitamin hiányos embereknél 60 százalékkal nagyobb volt a szellemi hanyatlás kialakulásának kockázata. Eredményeiket az Archives of Internal Medicine (Belgyógyászati szemle) című szakfolyóiratban tették közzé.


A szervezet D-vitaminnal való ellátottságában elsődleges szerepe van a napfénynek, illetve néhány étellel - például olajos halakkal - is hozzájuthatunk. Korábbi kutatások már kapcsolatot találtak a D-vitamin hiánya és egyes ráktípusok kialakulása, valamint a szívbetegségek és a 2-es típusú diabétesz előfordulása között.

(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.