időskori egészségSzemészet

Az E-vitaminos kontaktlencsék segíthetnek a zöldhályog ellen

[origo] | 2010. 04. 02., 16:01
E-vitaminnal kezelt speciális kontaktlencsékbe építve sokkal hatásosabbak a glaukóma vagy zöldhályog elleni szerek, mint a jelenleg használt lencsék esetében.

Az Amerikai Kémiai Társaság találkozóján, San Franciscóban bemutatott eredmények szerint az E-vitamin rendkívül hatásos vivőanyaga a zöldhályog és talán más betegségek kezelését célzó gyógyszereknek is.


Dr. Anuj Chauhan, a Floridai Egyetem kutatásvezetője a konferencián hangsúlyozta, hogy a glaukóma a szürkehályog után a vakság második leggyakoribb oka, mely a világon 67 millió embert érint. A kialakulás oka a szemgolyó belső nyomásának fokozódása.


A glaukóma kezelésének eddigi fő problémája az volt, hogy a gyógyszer túl rövid ideig tartózkodik a szemben, ugyanis a könnycsatornákon elvezetésre kerül. A felszívódó szer pedig a véráramba kerül, mellékhatások sorát idézve elő. Az adagolt szemcseppnek csak mintegy 1-5 százaléka éri el a célszervet jelentő szaruhártyát.


Az E-vitamin egyébként is jótékony hatású a szemre


A Floridai Egyetem munkacsoportja viszont E-vitaminos kontaktlencséket használt. Ennek hatására a gyógyszer sokkal hosszabb ideig maradt a szemben, ami nagymértékben növelte a kezelés hatásfokát.


A vitamin-részecskék fizikailag tartják vissza a gyógyszer-molekulákat, az állatkísérletes eredmények szerint akár 100-szor hosszabb ideig, mint a hagyományos lencsék. A hosszabb távú hordásra (akár egy hónapi időre) tervezett lencsék más betegségek kezeléséhez is hozzájárulhatnak, mint például a száraz szem, illetve a szürkehályog.


"Az E-vitamin semleges anyag, kis mennyiségben még jót is tesz a szemnek, antioxidáns hatása miatt. Ráadásul E-vitamin jelenlétében a kontaktlencsék gátolják az UV-sugárzás terjedését, elősegítve az UV-fénnyel szembeni védelmet" - magyarázta kutatásvezető.


A speciális lencse klinikai tesztelése nagyjából két évet vehet igénybe.

Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.