idegrendszerHannah Montanaepilepszia

Epilepsziás rohamot okozott Hannah Montana egy tininél

[origo] | 2010. 09. 17., 9:34
Egyes zajok, például a kutyaugatás, a cintányér csendülése, továbbá a Hannah Montanát megszemélyesítő Miley Cyrus egyik dala epilepsziát vált ki egy 12 éves floridai lánynál.

1997-ben már bejárta a világsajtót egy hasonló hír, amikor több száz japán gyermek kapott epilepsziás rohamot a Pokémonok című rajzfilmsorozatban látható villogó fényektől. 1991-ben egy amerikai orvos arról számolt be, hogy egy asszonynál az egyik talkshow házigazdájának hangja idézett elő rohamot.


"A floridai tinilány esetében a mély baritonszerű hangok, például a kutyaugatás napi 25-30 esetben is epilepsziás görcsrohamot vált ki" - magyarázta dr. Paul R. Carney, a Floridai Egyetem gyermekideggyógyász professzora. Bár a lány rajong a zenéért, egyes dalok, mint például Hannah Montana egyik száma, szintén epilepsziát okoznak nála.


Az orvosok először úgy vélték, a tinilánynak pszichiátriai kezelésre van szüksége, akkor került Carney rendelőjébe, amikor a terápia sikertelennek bizonyult. Az ideggyógyász két évvel ezelőtt diagnosztizálta az úgynevezett "reflex epilepsziát". Az ebben a betegségben szenvedőknél akkor lép fel görcsroham, amikor az agyi körök egy adott hang feldolgozása közben felerősítik azt - mondta el dr. James Geyer, alabamai ideggyógyász, epilepsziaszakértő. "Leginkább a mikrofon begerjedéséhez hasonlít" - véli az orvos.


"Néhány éve felkeresett egy beteg, akinél az olvasás váltott ki epilepsziát" - emlékszik vissza Geyer. "Ha egy adott betűtípussal nyomtatott szöveget olvasott, mindig jelentkezett nála a görcsroham."


A reflex epilepszia kezelésében görcsgátló szereket alkalmaznak, továbbá tanácsolják a betegeknek, hogy kerüljék el a trigger (rohamot kiváltó) tényezőket. A 12 éves floridai lány is gyógyszereket szed, ezek hatására már csak heti egy roham jelentkezik nála. "Nagyon jók a kilátásai" - mondja Carney. "A legtöbb ember egyszerűen kinövi ezeket a rohamokat, mint ahogyan a lány is kinőtte Hannah Montana zenéjét."


Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.