testmozgásstresszgyermekegészséggyaloglás

Félóra reggeli gyaloglás után a gyerekek jobban kezelik a stresszt

[origo] | 2010. 08. 17., 12:30
Ha az óvodába, iskolába gyalog vagy biciklivel megy a gyermek, és ebéd előtt futkározik egyet, az nagyon jót tesz az egészségének. A testmozgás védelmet nyújt olyan stresszhelyzetekben, mint a feladatmegoldás, a többi gyerek előtti szereplés, vagy a társaságba való beilleszkedés.

Stressz hatására olyan szív- és érrendszeri reakciók lépnek fel, mint szaporább szívverés, magasabb vérnyomás. Ez a gyerekeknél a későbbiekben szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, a felnőttkorban pedig érelmeszesedéshez vezethet. "A szív- és érrendszeri betegségek kialakulása már gyermekkorban elkezdődik, ezért nagyon fontos, hogy legalább lassítsunk ezen a folyamaton" - magyarázza James Roemmich, az egyetem gyermekgyógyászati, mozgás- és táplálkozástani docense. - "A testmozgás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mégpedig azzal, hogy csökkenti a stresszreakciókat. Ezért a szülőknek és pedagógusoknak minél nagyobb figyelmet kell fordítaniuk, hogy a gyerekek napközben eleget mozogjanak."


Szimulációs gyakorlat


Roemmich és csapata 10 és 14 év közötti gyerekeket vont be a kísérletbe, 20 fiút és 20 lányt. A résztvevők felét kényelmes ülésbe ültették, és 10 percig olyan képeket vetítettek nekik, mintha nagy forgalomban autóval utaznának. A másik csoport futógépen, az általuk választott tempóban másfél kilométert sétált hátukon táskával, a testsúlyuk 10 százalékát cipelve. Eközben egy kertvárosi környezet képeit vetítették nekik.


Húsz perc pihenő után egy úgynevezett Stroop tesztet oldattak meg velük, ami a szelektív figyelem vizsgálatára szolgál. Például különböző színű betűkkel leírt színneveket mutattak. A feladat a látott szín megnevezése a szó jelentésének figyelmen kívül hagyásával (például a "zöld" szót kék tintával írták le.)


Azoknak a gyerekeknek a szívverése, akik gyalogoltak reggel, pulzusuk három ütéssel volt több percenként, míg azoknak, akik autóztak 11-gyel ütött többet a szívük. A passzív ingázóknak a vérnyomásuk háromszor, stresszreakciójuk pedig kétszer akkorával nőtt, mint a gyaloglóké.


A stressz általános reakció, amellyel szervezetünk reagál minden kihívásra, minden veszélyérzetet keltő ingerre. "Kísérletünk bizonyítja, hogy testmozgás befolyásolja, hogy hogyan birkózunk meg a stresszhelyzetekkel" - teszi hozzá Roemmich.


Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.