tüdőbetegségallergiafulladásasztmagyermekegészséggyógyvarázs

2010, a tüdő éve

[origo] | 2010. 08. 13., 13:43
Asztma, krónikus tüdőbetegség, tüdőgyulladás. A tüdő három legismertebb és legelterjedtebb megbetegedése. Az asztma népbetegség, hazánkban közel negyed millió asztmás beteget tartanak számon. Évről évre egyre több gyermek szenved asztmától, ellátásuk egyre nagyobb kihívást jelent a szakma és a társadalom számára. A témának további aktualitást ad, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a Tüdő Évének nyilvánította.

"A gyermek-tüdőgyógyászati szakrendeléseken leggyakrabban előforduló betegség az asztma, mely világszerte a leggyakoribb krónikus megbetegedés. Az asztma kialakulásának hátterében egyrészt genetikai tényezők, másrészt környezetünk városiasodása áll, az előbbi tényezőn nem, az utóbbin csak hosszú távon tudunk változtatni. Az asztmás gyermekeknél vírusfertőzések, egyszerű megfázások, ködös, párás levegő, hosszútávfutás, és egyes allergiát okozó anyagok hatására hörgőszűkület jön létre, emiatt nehezen kapnak levegőt. Szerencsére ez a hörgőszűkület az esetek többségében hörgőtágító gyógyszerek hatására gyorsan csökken, vagy megszűnik." - mondta dr. Kádár Lászlótól, a Pest Megyei Tüdőgyógyintézet Gyermekosztályának főorvosa.


Az asztmás megbetegedések rendszerint gyógyszerekkel és terápiával jól gyógyíthatóak, a tünetek pedig a gyermekek kétharmadában felnőttkorra megszűnnek, és nem igényelnek további kezelést.


"A megfelelő ellátáshoz olyan speciális készülékekre van szükség, melyekkel csecsemőkortól képesek vagyunk a hörgőtágító gyógyszereket belégzéssel a tüdőbe juttatni, így a hatás perceken belül érezhető. Azoknak a gyerekeknek, akiknek rendszeresen, gyakran ismétlődnek nehézlégzései, vagy súlyos állapotba kerülnek emiatt, tartós gyulladáscsökkentő kezelést állítunk be a tünetek megelőzése céljából." - osztja meg tapasztalatait dr. Kádár László.


A gégegyulladás ijesztő tünetekkel jár


Az asztma mellett a gége gyulladása következtében kialakuló gégeszűkület - szakmai nevén a krupp - a másik gyakori betegség, amely tünetei a legtöbb szülőt megijeszti, hiszen ilyenkor a gyermek sápadt, ugatva köhög, nagyon hangosan lélegzik és küzd a levegőért.


A szakember hozzáteszi: "A betegség az esetek többségében jóindulatú, hamar lezajló akut megbetegedés, tartós kezelést nem igényel. A gégeszűkület miatt hangos belégzéssel és ugató köhögéssel, gyakran riasztó, hajnalban rohamszerűen fellépő tünetekkel jár. Oka elsősorban légúti vírusfertőzés. Ellátásában a gyermek megnyugtatásán, itatásán, és hideg levegő belélegeztetésén felül szteroid adása, és - kórházi körülmények között - epinefrin belélegeztetése áll."


Forrás: MTI


Súlyos esetben intenzív ellátás szükséges


A csecsemők és gyermekek légútjaik jóval szűkebbek, mint egy felnőtté, éppen ezért egy kisebb fajta szűkület is akadályozhatja a kicsiket a megfelelő levegővételben. A súlyos csecsemőkori légúti szűkületben szenvedő betegek ellátása hazánkban intenzív osztályon történik.


"Nem egy gyermek hónapokig, akár évekig viseli a légcsövébe vezetett tubust. Ezeket a beteg gyerekeket szájon át nem lehet táplálni, beszédre képtelenek és családjukkal együtt intenzív osztályhoz kötöttek. A vizsgálatok gyermekkorban altatásban történnek speciális műszerek segítségével. Ezalatt a légzést, a szívműködést, a testhőmérsékletet és a vérnyomást folyamatosan ellenőrizzük, mialatt gyógyszert adagoló infúziós pumpával a néhány kilogramm súlyú csecsemők számra milliliter pontossággal adagoljuk az altatáshoz szükséges gyógyszereket. Nagyon fontos, hogy ezek a kifejezetten a gyermek-pulmonológia számára kialakított műszerek a szakemberek rendelkezésére álljanak." - mondja dr. Kádár László.


A gyermek-tüdőgyógyászat kiemelt terület

"A K&H Gyógyvarázs programmal igyekszünk az egészségügy valódi igényeire válaszolni, ezért az előző évekhez hasonlóan az idei pályázat során is megjelöltünk kiemelt gyermek-egészségügyi területeket. 2010-ben a bírálat során (nem kizárólagosan, de) külön figyelemben részesülnek a gyermek-tüdőgyógyászati és gyermek-traumatológiai eseteket ellátó osztályok és/vagy járóbeteg szakellátók pályázatai. Továbbá a 2009-es évtől a korábbi évek nyertesei újra műszertámogatásban részesülhetnek oly módon, hogy minden nyertes intézmény három évvel később (2 pályázati ciklus után) újra a támogatottak között szerepelhet." - tette hozzá - Dr. Varga Ágota, gyermekgyógyász, az Egészségügyi Minisztérium szakmai tanácsadója, a K&H Gyógyvarázs zsűri tagja.

A K&H Csoport és a K&H Egészséges Nemzetért Alapítvány 2010-ben hetedik alkalommal indította el K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi programját. Az intézmények összesen a bruttó 25 millió forintos pályázati alapból egyenként legfeljebb 5 millió forint értékben pályázhattak gyermekgyógyászati- és mentési eszközökre.

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.