gyermekegészségpubertásserdülőkornemi érés

Egyre korábban érik el a serdülőkort a kislányok

[origo] | 2010. 08. 10., 15:23
Egyre korábban, akár már hétévesen elérik a serdülőkort az amerikai kislányok - állítja egy tanulmány, amely összefüggést mutatott ki a nemi érés és az elhízás között.

A korai pubertás jeleit lehetett felfedezni a hétéves kislányok körülbelül 15 százalékánál a mellnövekedés beindulásával és a nyolcévesek csaknem 20 százalékánál a fanszőrzet megjelenésével - olvasható az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia Pediatrics című folyóiratában megjelent tanulmányban.


Hétéves korban minden tizedik (10,4 százalék) fehér kislánynál, csaknem minden negyedik (23,4 százalék) fekete kislánynál és a hispán kislányok 14,9 százalékánál látszottak a pubertás jelei. Nyolcévesen származástól függetlenül a kislányok 19,1 százalékának volt fanszőrzete, de ez az arány 31,6 százalékra ugrott a feketék és 18,9 százalékot ért el a hispánok között.


A kutatók nem képeztek országos mintát és nem adtak magyarázatot a korai pubertás okaira sem, de felhívták a figyelmet arra, hogy az elhízás és egyes kémiai anyagok befolyásolhatják ezt a fiziológiai jelenséget.


Az elhízás lehet a gyors nemi érés oka


A tanulmány egyik szerzője, Frank Biro szerint a növekvő elhízási arány lehet az egyik fő oka annak, hogy felgyorsult a gyermeklányok nemi érése. Kutatócsoportja megállapította, hogy a nagyobb testtömeg indexű (BMI) kislányok hét- és nyolcéves korukban nagyobb valószínűséggel lépnek be a serdülőkorba, mint vékonyabb társaik.


A szellemi és érzelmi érést jóval megelőző, korai pubertás számos negatív következménnyel járhat a lányok fizikai és lelki egészségére. A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy sokszor magas artériás vérnyomással és megemelkedett vércukorszinttel párosul, ami gyakran cukorbetegségre utal. Biro szerint a hosszabb ideig menstruáló nőknél nagyobb az emlőrák kockázata is. Korábbi tanulmányok pedig rámutattak arra, hogy a túl korai nemi érés együtt járhat megszaporodó pszichés problémákkal, depresszióval, társadalmi beilleszkedési nehézségekkel, függőségekkel (dohányzás, alkohol, drog), idő előtti szexuális kapcsolatokkal és korai terhességekkel.


Egy tavaly publikált dán tanulmány európai kislányokból álló két mintán vizsgálta a nemi érést 15 év különbséggel, 1991 és 1993, illetve 2006 és 2008 között. Az a vizsgálat is megállapította, hogy a lányoknál 2006-ban 1,02 évvel korábban kezdődött a mellnövekedés, mint 1991-ben, és ugyancsak rámutatott, hogy ezt a testi fejlődést olyan kémiai anyagok befolyásolhatják, amelyek képesek megváltoztatni a hormonokat szabályozó endokrin rendszert.


(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.