gyermekegészségagyműködéshalolajkapszula

Nem serkenti a gyermekek agyműködését a halolaj

[origo] | 2010. 05. 02., 5:50
Azok a szülők, akik halolajkapszulákkal próbálják serkenteni gyermekeik agyműködését, csak a pénzüket vesztegetik - állítja egy, a maga nemében a legnagyobb tanulmány.

Brit iskolások vizsgálatából kiderült, hogy sem az olvasás, sem a helyesírás, sem a szépírás nem javult az omega-3 zsírsavakat tartalmazó kapszulák hatására. Ez ellentmond számos korábbi kutatásnak, amelyek szerint a halolaj serkenti a szellemi működést és javítja az osztályzatokat. A mostani vizsgálat azonban a tudósok szerint alaposabb volt, mint az eddigiek, mivel a kontrollcsoport esetében placebót használtak.


Amanda Kirby, a University of Wales professzora és munkatársai 450, 8 és 10 év közötti dél-walesi iskolással szedettek omega-3 táplálékkiegészítőt vagy placebót négy hónapon át. Az elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a halolajkapszulák nem javították az iskolai teljesítményt, bár hatására a gyermekek jobban tudtak figyelni. A 450 gyermekből 30-nál a vizsgálat kezdetekor igen alacsony omega-3 szintet mértek.


Kirby professzor szerint bár a táplálékkiegészítők segíthetnek a koncentrációban, az egészséges gyermekeknek csak kiegyensúlyozott étrendre van szükségük. "Több halat és kevesebb feldolgozott élelmiszert kellene fogyasztanunk" - javasolta Kirby. "A gyermekek nemcsak kevesebb halat esznek, de több szemétkaját is. Ha kiegyensúlyozott étrend mellett gyermekünknek nincsenek problémái az iskolában, a halolaj valószínűleg nem fog segíteni, de figyelemzavaros hiperaktivitás vagy tanulási nehézségek esetén érdemes egy próbát tenni vele."


Az omega-3 tartalmú étrendkiegészítők havonta akár több ezer forintba is kerülhetnek, hatásukat azonban még tovább kell vizsgálni a jövőben. Omega-3 zsírsavakban gazdagok a halak, például a hering, a makréla, a lazac és a friss tonhal. A speciális zsírsavakról azt állítják, hogy széleskörű jó hatásai a szívbetegség, a daganatok és a depresszió megelőzésétől az Alzheimer-kór kivédéséig terjednek.  "A zsírsavak az agy 20 százalékát alkotják és számos különböző úton hatnak" - mondta el Kirby a Daily Mailnek. "Egyes szív-érrendszeri és Alzheimer-tanulmányok elég meggyőzőek."


Az elmúlt héten egy másik brit vizsgálat cáfolta, hogy halolajkapszulákkal megőrizhető a szellemi frissesség időskorban. Alan Dangour, a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatója 900, 70 és 80 év közötti önkéntest vizsgált, akik a halolaj hatására nem szerepeltek jobban a teszteken, bár vérükben megemelkedett az omega-3 szintje.


Később az egyik étrendkiegészítő-gyártó közölte, hogy bár nem tisztázott, hogy a halolaj bármilyen plusz segítséget adna az egészséges gyermekeknek, fontos szerepet játszik az agy és a test fejlődésében. Mivel a gyermekek ritkán fogyasztják el az ajánlott heti két adag halat, a kiegészítők segíthetnek teljesítményük maximumának elérésében. A halolajkapszulákat tehát nem kell rögtön a szemétbe dobni, mivel alternatívát kínálnak a halat nem fogyasztó gyermekek számára.


(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.