gyermekegészségfertőzések

Születés után rögtön immunerősítő oltás?

[origo] | 2009. 12. 18., 6:30
Amint az újszülöttek világra jönnek, máris betegségek és fertőzések fenyegetik őket, mint pl. a sárgaság vagy az E. coli baktérium okozta fertőzések. Nagyjából a születésük utáni első hónapig az immunrendszerük még nem kellően fejlett ahhoz, hogy igazán hatékonyan vehesse fel a küzdelmet a fenyegető kórokozókkal szemben, ezért kutatják szakemberek azt a vakcinát, amivel az újszülöttek védettsége ennél hamarabb is biztosítható lenne.

Igaz ugyan, hogy az újszülötteket érintő megbetegedések jelentős része a felnőtt szervezet számára jelentéktelen, és legtöbbször a csöppségek számára sem okoznak nagy bajt, azonban kezeletlenül mindegyik komoly és veszélyes szövődményekkel járhat. A csecsemők védelmében most az amerikai Missouri Egyetem kutatói kimerült fehérvérsejtek felhasználásával arra keresnek megoldást, hogy a csecsemők immunrendszerét erősítő védőoltást tudjanak alkotni. Ettől azt remélik, hogy a kritikus első hónapban az újszülöttekre leselkedő fertőzések, betegségek kockázatát képesek jelentősen csökkenteni.

 

Habib Zaghouani, molekuláris biológia professzor, a kutatócsoport vezetője, a The Journal of Environmental Medicine and Trends in Immunology (Környezeti Orvoslás és Immunológiai Trendek) szaklapban megjelent kutatási eredmények kapcsán úgy nyilatkozott, addig szeretnének eljutni, hogy megtalálják a megfelelő megoldást ahhoz, hogy az újszülöttek immunrendszere jobban hasonlítson a felnőttekéhez.

 

Több TH1-sejtet a fertőzések leküzdésére!

 

Az eddigi vizsgálatok és kísérletek természetesen csak állati alanyokon zajlottak, de azt már sikerült megállapítani, hogy az újszülöttek immunrendszerében a T-sejtek két különböző csoportja között nincsen kialakult egyensúly. Ezek a T-sejtek az immunrendszer legfőbb alkotóelemei, a vizsgálatok eredményei szerint a z újszülöttekben a TH2-sejtek száma - amelyek az allergiás reakciók enyhítését végzik - magasabb, ugyanakkor a TH1-sejtek száma nem elegendő, ezek feladata volna a fertőzések leküzdése.

 

A T-sejtek egyensúlyának megbomlásáért a környezeti változók is felelősek. Amikor ugyanis az újszülött először találkozik egy antigénnel, ami reakcióra készteti az immunrendszert, a fehérvérsejtjeik aránya még egyensúlyban van, azonban amikor másodszor is találkozik az antigénnel, akkor már túl sok TH2-t kezdenek termelni, míg a TH1-ből kevesebbet. Ez a megborult egyensúly teszi lehetségessé a fertőzéseket és az allergiás tüneteket.

 

A kutatók úgy vélik, amennyiben sikerül pontosan meghatározni a folyamat időbeli előrehaladásának paramétereit, akkor már nem volna olyan nehéz megfelelő oltóanyagot kidolgozni, amivel a TH1-sejtek szintjét a megfelelő értékre lehetne emelni az újszülöttekben, röviddel világrajövetelük után.

Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.