baktériumokfertőzésekfertőzésMRSA

Már Ausztráliában is fertőz az új szuperbaktérium

[origo] | 2010. 08. 14., 11:49
Három ausztrál betegben is azonosították azt az új, minden antibiotikumnak ellenálló szuperbaktériumot, amely brit tudósok kutatásai szerint Dél-Ázsiából indult, és rövid időn belül az egész világon elterjedhet.

Az ausztráliai esetekről Peter Collignon professzor, a Canberrai Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője számolt be pénteken. Mint figyelmeztetett: a három páciens - akik közül az egyiken az indiai Mumbaiban plasztikai műtétet hajtottak végre - csupán a jéghegy csúcsa.


"Nagy valószínűséggel többen is megfertőződhettek, mivel ezt a bizonyos gént nehéz kimutatni, csak nagyon kifinomult laboratóriumi tesztekkel lehet" - magyarázta Collignon.


A Cardiffi Egyetem tudósai Timothy Walsh vezetésével szerdán publikált tanulmányukban az általuk New Delhi metallo-béta-laktamáz, illetve NDM-1 néven emlegetett gén megjelenéséről írtak, amelyet tavaly egy Indiában kórházba került svéd állampolgárban, majd több tucat, részben Indiát megjárt nagy-britanniai betegben azonosítottak. Ez a gén az új szuperbaktériumokat szinte minden antibiotikummal, még a legerősebbnek tartott carbapenemekkel szemben is ellenállóvá teszi - figyelmeztettek.


Nincs gyógyszer ellene


Walshék elsősorban az olcsóbb kezelések, például plasztikai műtétek motiválta "egészségügyi turizmust" okolták azért, hogy a szuperbaktérium kikerült Dél-Ázsiából, és hangsúlyozták, hogy hamarosan akár az egész világon elterjedhet, pedig jelenleg semmilyen gyógyszerrel nem lehet ellene védekezni.


Mint Collignon elmondta: az ausztrál betegek vizeletében találták meg a baktériumot, amely azonban náluk különösebb panaszt egyelőre nem okozott. "Az igazi probléma az, ha a fertőzés másokra is átterjed" - mutatott rá hozzátéve, hogy "semmilyen gyógyszer nem áll rendelkezésre a kezelésére".


A három ausztrál fertőzött egyike a hétköznapi életben fertőződött meg a baktériummal, ami szintén a helyzet súlyosságát jelzi, hiszen azt mutatja, hogy nem csak a kórházakban van jelen. "Valószínűleg sok ember halálát okozza, de mivel fejlődő országról van szó, nem lehet felbecsülni, mennyiét" - mondta Collignon.


A professzor, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) antibiotikumokkal kapcsolatos munkájában is részt vesz, az antibiotikumok felhasználásának globális felülvizsgálatát, az antibiotikumokkal való "visszaélések" (például a baromfik gyógyszerezésének) megszüntetését és egy nagyszabású higiéniai kampány beindítását javasolta a szuperbaktérium-fertőzés elterjedésének megakadályozására.

(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.