baktériumokfertőzésekplasztikai sebészet

Új szuperbaktériumok jelentek meg Dél-Ázsiában

[origo] | 2010. 08. 11., 14:10
A plasztikai műtéten átesett betegek új, szinte minden ismert antibiotiukummal szemben ellenálló szuperbaktériumokat hurcoltak be Dél-Ázsiából Nagy-Britanniába, amelyek az egész világon elterjedhetnek.

A kórházban szerzett fertőzések kezelése eddig is nehéznek bizonyult, azonban nemrégiben felfedezték, hogy egy, a gyógyszerrezisztenciát kódoló gént egyik baktériumfaj át tudja adni a másiknak, ezzel a kezelés még bonyolultabbá válhat.


Az NDM-1 gént az elmúlt évben azonosította Timothy Walsh, a Cardiffi Egyetem kutatója két baktériumfajban (Klebsiella pneumoniae és Escherichia coli), amelyeket egy korábban Indiában kezelt svéd betegből izoláltak. Az NDM-1-et hordozó baktériumok aggasztó módon az utolsó mentsvárként "páncélszekrényben őrzött", a multirezisztens baktériumokkal szemben eddig alkalmazott antibiotikumokkal, a carbapenemekkel szemben is ellenállóak.


Az új vizsgálatot Walsh és a Madrasi Egyetemen Karthikeyan Kumarasamy vezette, a kutatócsoport azt próbálta meghatározni, milyen gyakoriak az NDM-1 pozitív baktériumok Dél-Ázsiában és Nagy-Britanniában, ahol szintén számos eset előfordult. A gyanús tünetekkel rendelkező betegek körében összesen 44 esetet találtak (ez az összes vizsgált eset 1,5 százaléka) az indiai Chennaiban és 26 esetet (a vizsgált betegek 8 százaléka) Haryanában. A szuperbaktériumot ezen kívül megtalálták Bangladesben és Pakisztánban is, továbbá 37 brit páciensnél, akik valamennyien Indiába vagy Pakisztánba utaztak plasztikai műtétre. "Indiába számos más európai országból és Amerikából is utaznak páciensek plasztikai műtétekre és valószínű, hogy az NDM-1 világszerte el fog terjedni" - olvasható a Lancet folyóiratban közzétett tanulmányban.


Átadják egymásnak


Az NDM-1-et főleg közösségben szerzett húgyúti fertőzést gyakran okozó  E. coliból, továbbá K. pneumoniae-ből mutatták ki, ezek a baktériumok csak két antibiotikumra, a tigecyclinre és a colistinre érzékenyek. Azonban egyes esetekben még ezek az antibiotikumok sem voltak képesek legyőzni a fertőzést. Emellett a gén a baktériumok között könnyen átvihető DNS-struktúrákban, a plazmidokban helyezkedik el, "megkönnyítve így a terjedést és a sokféleség kialakulását", mondták a szerzők.


"A légi utazás elterjedése és a migráció hatására a bakteriális plazmidok és klónjaik gyorsan terjedhetnek az országok vagy akár a földrészek között", a legtöbb esetben észrevétlenül, mutatnak rá a kutatók. Az új gyógyszerrezisztens törzsek létrejötte világszerte súlyos közegészségügyi problémát jelenthet, mivel a fő fenyegetést ezután a Gram-negatív osztályba tartozó baktériumok jelenthetik majd. "Néhány új, a Gram-negatívokra ható antibiotikum fejlesztés alatt áll, de egyik sem hatékony az NDM-1 ellen."


Az NDM-1 elnevezés a New Delhi (Új-Delhi) metallo-béta-laktamáz-1 enzim nevéből származik. Johann Pitout, a kanadai Calgary Egyetem kutatója szerint azokat a pácienseket, akik Indiában vetik alá magukat valamilyen orvosi beavatkozásnak, szűrni kellene a multirezisztens baktériumok szempontjából, mielőtt újból bekerülnek anyaországuk egészségügyi ellátó rendszerébe.


(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.