fertőzésekstrandvíz

Veszélyek a strandon

[origo] | 2010. 07. 26., 14:17
A nyilvános strandok medencéiben több veszély leselkedik ránk, mint gondolnánk - állítja egy új tanulmány. Egészségre káros lehet ugyanis, ha az izzadtság és a vizelet összekeveredik a vízben található fertőtlenítőszerekkel.

A fertőtlenítőszerek a sejtek genetikai károsodását idézhetik elő, amelyek összefüggésben állhatnak az asztmával és a húgyhólyagrákkal - állítja a legújabb vizsgálat. Az úszómedencék fertőtlenítése teljesen máshogy zajlik, mint az ivóvízé: vizükben a fertőtlenítőszerek állandóan jelen vannak, mivel nélkülük nem lehet megelőzni a strandokon és élményfürdőkben a fertőzéses járványok kitörését.


Veszélyes együtt a klór és a vizelet


Gond abból származik, amikor a fertőtlenítőszerek szerves anyagokkal keverednek. "Minden vízben vannak szerves anyagok, például lebomló falevelek, különböző mikrobák és más elhalt élőlények" - mondta Michael Plewa, az Illinois-i Egyetem genetika professzora. - "A szerves anyag és a fertőtlenítőszerek mellett a medencék vizében található még izzadtság, hajszálak, bőrsejtek és vizelet, bőrről leázó kozmetikumok és naptejek."


A kozmetikumok gyakran gazdagok nitrogénben, amelyek a fertőtlenítővel találkozva kémiailag átalakulnak, és ártalmas vegyületekké alakulnak. Ha hosszabb ideig érintkezünk ezekkel a vegyületekkel, génjeink mutálódhatnak, ennek hatására pedig gyakoribbá válnak a fejlődési rendellenességek, felgyorsul az öregedés, légzőszervi betegségek alakulnak ki, sőt még daganatok létrejöttével is számolnunk kell. Bár a kutatás nem vizsgálta az emberekre gyakorolt hatást, ez valószínűleg ránk is igaz.


A kutatók nyilvános strandok medencéiből vettek mintát, kontrollként sima csapvíz szolgált. Azt vizsgálták, hogy a melléktermékként létrejövő vegyületek okozhatnak-e genetikai mutációkat: kiderült, hogy valamennyi mintában több volt a DNS-károsodás, mint a csapvízben. Az eredményeket az Environmental Science & Technology folyóiratban tették közzé.


Tisztább medencéket!


Plewa szerint az eredmények nem jelentik azt, hogy mostantól le kellene mondanunk a strandolásról, vagy a medencében történő pancsolásról - de szerencsés, ha betartunk néhány alapvető szabályt. "Gondosan ki kell választani a megfelelő fertőtlenítőszert a medencéhez: a kerti medencéknél kerüljük a brómtartalmú szereket, használjunk inkább UV-fényt és klórt, ne csak az utóbbit egyedül. Emellett a szerves vegyületeket a víz cseréje során el kell távolítani, még mielőtt hozzáadnánk a fertőtlenítőszert. A fürdőzők zuhanyozzanak le, mielőtt beszállnak a medencébe, ezzel is csökkenthető a bevitt szerves anyag. Logikusnak tűnik, hogy ne pisiljünk a medencébe, a felmérések szerint mégis minden ötödik felnőtt megteszi ezt."


A nyilvános úszómedencékhez Plewa szerint figyelmeztetéseket kellene kifüggeszteni, miféle veszélyekkel jár, ha vizelet kerül a medencébe.


Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.