AIDSHIVfertőzésekUNAIDS

Az AIDS-betegek többsége nem részesül orvosi kezelésben

[origo] | 2010. 07. 19., 10:44
Orvosi kezelésben való részesülést követelt minden AIDS-beteg számára egy nemzetközi szervezet a vasárnap kezdődött nagyszabású bécsi AIDS-konferencián.

Az ENSZ 2000-ben célul tűzte ki, hogy az évtized végére minden AIDS-beteg orvosi kezelésben részesülhessen, de ez a törekvés meghiúsult - jelentette ki Julio Montaner, a főszervező Nemzetközi AIDS Társaság (IAS) igazgatója, a konferencia elnöke.


Az IAS adatai szerint mintegy ötmillió fertőzöttet kezelnek a szerzett immunhiányos betegséggel, 11-14 millió beteg azonban nem jut hozzá a szükséges gyógyszerekhez. A társszervező UNAIDS - az ENSZ-nek az AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szakosított szervezete - 2008-ban 33,4 millióra tette az AIDS-betegek számát. A betegek több mint fele Fekete-Afrikában él.


Montaner szerint a politika nem kellően elkötelezett a betegség és a vele összefüggő problémák elleni küzdelemben.


Félő, hogy a világgazdasági válság miatt a donorországokban háttérbe szorul a HIV-fertőzöttek segítése, és csökkennek az adományok - figyelmeztetett a világ legnagyobb szakmabeli alapítványa, az AIDS, Tuberkulózis és Malária Elleni Alapítvány (GF). A GF a 2008-2010-es időszakra tízmilliárd dollárt gyűjtött össze, és ennek az összegnek mintegy a felét az AIDS-betegekre fordítják. Ahhoz, hogy a következő hároméves időszakban előbbre jussanak e betegségek gyógyításában, legalább 20 milliárd dollárra lenne szükség a szervezet szerint.


Az erre a területre befizetett állami segélyek összege a 2008-as 7,7 milliárd dollárról 7,6 milliárdra csökkent tavaly - olvasható a UNAIDS jelentésében.


A XVIII. AIDS-konferenciára 25 ezer meghívottat várnak. Részvételét ígérte mások mellett Bill Clinton volt amerikai elnök és Bill Gates, a Microsoft vállalat társalapítója, mindketten jótékonysági akcióikról is ismertek. Kedden Annie Lennox skót énekesnő, a UNAIDS jószolgálati nagykövete részvételével egy felvonulással és egy koncerttel próbálják meg ráirányítani a figyelmet az AIDS kérdéskörére.


A HIV vírus okozta betegség az 1980-as évek eleje óta 25 millió ember halálát okozta a világon.

(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.