baktériumfertőzésekszalmonellaszalmonellafertőzés

Kis odafigyeléssel megelőzhető a szalmonellafertőzés

[origo] | 2010. 07. 07., 17:05
Igaz, hogy lassan, de megérkezett a nyár, ezzel együtt gyakoribbá válnak a hasmenéssel járó betegségek. Ezek közül az egyik legismertebb és talán emiatt legrettegettebb a szalmonellafertőzés, mely akár tömeges ételfertőzést is okozhat. Mikor gondoljunk erre a betegségre?
Forrás: iStockPhoto

A Salmonella

A kórokozó Salmonella nevű baktérium, melynek több alfaja létezik. Ezek közül leggyakrabban a S. enteritidis okoz fertőzést. A baktériumok általában többféle állatban és az emberben is képesek megélni. Fertőzött állat húsával, tojásával vagy baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztásával terjed. A kórokozó elszaporodik a beteg bélcsatornájában, kialakítja a jellemző tüneteket (hasmenés, hányás, láz). Az esetek kis részében a fertőzés kiterjedté válik, a vérbe és egyéb szervekbe is eljut (csont, epehólyag stb.). Ez általában legyengült szervezetben, időseknél, csecsemőknél alakulhat ki, ilyenkor a betegség sokkal súlyosabb lefolyású lehet.

Ajánlat

Magyarországon évente több ezer fertőzésre derül fény, ennyit jelentenek be a tisztiorvosi szolgálatnak. A megbetegedések száma akár tízszer ennyi is lehet: hazánkban ez az egyik leggyakoribb, baktérium által okozott hasmenéses kórkép. A megbetegedések száma évről évre nő, mely többek között a megváltozott állattarásnak is köszönhető.


Fagyi, madártej: a szalmonella kedvence is


A kórokozó általában fertőzött étellel - szárnyas-, sertéshús, csirke vagy kacsatojás - jut a beteg tápcsatornájába. Előfordulhat, hogy az étel széklettel szennyezett (például trágyás vízzel locsolt eper), vagy nem kellően hőkezelt, de szennyezett lehet az ivóvíz is, sőt néha tünetmentesen hordozó ember adja át a betegséget. Fertőző forrás lehet az élelmiszeren kívül a piszkos kezünk, a konyhai eszközök (vágódeszka, konyharuha, szivacs) is.


Legveszélyesebbek azok az ételek, melyek nyers vagy nem kellően hőkezelt tojást tartalmaznak (tipikusan a madártej, fagyi). A nyári melegben néhány baktérium is gyors szaporodásnak indul. Fontos, hogy a hűtőszekrényben nem pusztulnak el, csak lassul vagy leáll a szaporodásuk.


Az, hogy kialakulnak-e a betegség tünetei, több dologtól függ. Fontos a csíraszám, azaz nem mindegy, hogy mennyi kórokozó jut a szervezetbe. Egymillió baktérium kell ahhoz, hogy a betegség kialakuljon. Fontos a baktérium típusa: vannak nagyon fertőző és kevésbé veszélyes törzsek. Emellett igen lényeges a szervezet ellenálló képessége: a gyomorsav képes megvédeni a szervezetet. A nagyon fiatalok (egy év alattiak) és az idősek, a krónikus betegek nagyobb veszélyben vannak. Így fordulhat elő, hogy annak ellenére, hogy sokan fogyasztottak a fertőzött ételből, csak néhányan betegszenek meg.


Hasmenés, hányás, láz


A betegség tünetei közül a legjellemzőbb, hogy 2-5 napos lappangási idő után hasmenés és hányás jelentkezik, mely igen rossz közérzettel, hasi fájdalommal, lázzal járhat. A széklet rendkívül bűzös, vért is tartalmazhat. A láz általában 2-3 napig súlyosbítja a tüneteket, a hasmenés azonban egy hétnél is tovább tarthat. Fontos azonban, hogy a székletben még kb. egy hónapig kimutatható a baktérium, emiatt a közösségbe kerülés előtt úgynevezett felszabadító székletvizsgálatra van szükség. Az esetek egy részében a beteg egy életen át tünetmentes hordozóvá válik, ilyenkor élelmiszerekkel, betegekkel, kisgyermekekkel nem foglalkozhat.


A szalmonellafertőzés másik veszélye, hogy rendkívül súlyos idegrendszeri, ízületi és egyéb szövődményeket okozhat kiváltképp kisgyermekek, idősek és krónikus betegek körében.

Forrás: iStockPhoto


Folyadékpótlás, lázcsillapítás, diéta


A betegséget a többi hasmenéssel, hányással járó betegséghez hasonlóan kezeljük: a legfontosabb az elveszített folyadék pótlása. Erre legalkalmasabb a gyógyszertárakban kapható úgynevezett rehidráló oldat, mely a folyadékon túl az ásványi anyagokat, ionokat is pótolja. Emellett szükség van láz- és fájdalomcsillapításra, esetenként hányáscsillapításra is. Meggyorsítja a gyógyulást a jótékony bélbaktériumok visszaépítése (probiotikumok). Székletfogók adása kifejezetten ellenjavallt, ugyanis felhalmozza a szervezetben a baktériumok toxinját, mely súlyos állapot kialakulásához vezethet.


Antibiotikum adására csak bizonyos esetekben van szükség. A feleslegesen adott antibiotikum meghosszabbítja a kórokozók ürítésének időszakát, gyakoribbá válik a tünetmentes hordozás is. Egy éves kor alatt, ill. időseknél, súlyos szövődmények, elhúzódó láz esetén azonban adása feltétlen indokolt.


Kórházi kezelésre van szükség - fertőző osztályon -, ha a gyermek kiszárad (bágyadt, aluszékony, testsúlya, vizeletmennyisége csökken, tudatzavara van), elhúzódóan lázas, ha állapota súlyossá válik.


Előzzük meg a fertőzést!


A legfontosabb a személyi higiéné: ügyeljünk a gyakori, gondos kézmosásra. Főzés közben gyakran öblítsük el az eszközeinket, fertőtlenítsük a vágódeszkát, szivacsot. Nyers húst csak frissen dolgozzunk fel, tartsuk hűtőszekrényben. A mirelit ételt ne fagyasszuk vissza! A húsokat jól átsütve tálaljuk, a zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossuk meg.


Ügyeljünk arra, hogy olyan friss tojást vásároljunk, mely szalmonella mentesített. Felhasználás előtt mossuk meg a héját. A nyers tojást tartalmazó ételeket tartsuk a hűtőben. A szakemberek azt javasolják, hogy nyers húst, tojást, tejterméket tartalmazó ételeket csak megbízható étteremben fogyasszunk.


Dr. Karoliny Anna, csecsemő- és gyermekgyógyász


[origo]

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.