fertőzésekbillentyűzet

A számítógép billentyűzeten több baktérium él, mint a vécéülőkén

[origo] | 2010. 07. 06., 12:18
Számítógépünk billentyűzetére könnyen rákerülhet ételmaradék, piszok és baktériumok, akárcsak a kézzel gyakran megérintett más felületekre, mint a kilincsekre és a pénzre is. Egy szennyezett billentyűzet nemcsak maszatos, de betegséget is okozhat, emiatt ne sajnáljuk az időt annak tisztán tartására!

Egy 2008-as brit tanulmány szerint a számítógépek billentyűzete akár ötször is maszatosabb lehet, mint az átlagos vécéülőke. Ezért főként azok az emberek felelősek, akik nem mosnak kezet a mosdó használata után, továbbá, akik az íróasztaluknál esznek. Utóbbi esetben a koszos ujjak révén az ételmorzsák rákerülnek a billentyűkre és bejutnak azok közé is. Gépelés közben ujjainkról zsír is kerül a billentyűzetre, így az a baktériumok kiváló táptalajává válik.


Az egyik baktérium, amely a billentyűzeteken megtalálható, a Stpahylococcus aureus, amely a hányingerrel és hasmenéssel járó ételmérgezés egyik fő okozója. A számítógép billentyűzete útján közvetített betegséget angol nyelvterületen qwerty-hasfájásnak nevezik (az első néhány billentyű nyomán). Az ételmaradékok ezen felül az egereket (a valódiakat) is vonzzák.


Hogyan tartsuk tisztán billentyűzetünket?


A tisztításhoz használjunk puha, nem foszló rongyot és valamilyen speciális tisztító folyadékot, illetve mikrobaölő hatású izopropil-alkoholt. Utóbbit csak a billentyűzet tisztítására alkalmazzuk, mivel a monitort fakíthatja.


Tisztítás előtt kapcsoljuk ki a gépet. Először légfújó segítségével távolítsuk el a port és a morzsát a billentyűk alól, majd fordítsuk fel a billentyűzetet és gyengéden rázzuk meg, hogy a gravitáció elvégezhesse a dolgát. Ezután nedvesítsük meg a rongyot a tisztítófolyadékkal és gyengéden töröljük le a billentyűket, különös tekintettel a szóközbillentyűre. Ne hagyjuk ki a billentyűzet oldalát és alját sem. Mielőtt újból dolgozni vagy játszani kezdünk, hagyjuk teljesen megszáradni a billentyűzetet.


Megoldás lehet a billentyűzettakaró


A maszatos billentyűzet ellen megoldást jelenthet egy takaró. Ezek latexből készülnek és szorosan illeszkednek a billentyűkre, a gyártók többféle modellt is kínálnak. A takarók megakadályozzák, hogy az ételdarabkák és a por bejuthasson a billentyűk közé, tisztításuk pedig egyszerű - csak le kell törölni őket.


A billentyűzettakarókat akár naponta többször is letörölhetjük, mivel az egész csak húsz másodpercig tart, így az eljárás sokkal egyszerűbb, mint ha egyesével kellene kitisztítani a billentyűket.


A megoldás praktikus kórházakban, fogorvosi rendelőkben, továbbá az érintőképernyőket használó éttermek körében is, de az amerikai hadsereg is használja a takarókat Irakban és Afganisztánban, hogy megakadályozza a homok billentyűzetbe történő bejutását. Ma már kapható vízálló, mosogatógépben elmosható billentyűzet is.


A billentyűzet szennyeződésének elkerülése érdekében ne együnk íróasztalunknál, vagy legalábbis ne közvetlenül a billentyűzet felett, továbbá gyakran mossunk kezet.

Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.