Fesztiválokfertőzések

10 tipp, hogy elkerüld a fesztiválbetegségeket

[origo] | 2010. 07. 06., 13:02
Itt a nyár, itt vannak a fesztiválok. Haverok, buli, szamba, fiatalság, bolondság - közben azért nem árt odafigyelni az egészségünkre se, mert könnyen baj lehet az önfeledt szórakozás vége. Íme, tíz tipp a baj megelőzésre!

1. Csínján az alkohollal!


Aligha képzelhető el nyári fesztivál alkohol nélkül, sok esetben az italgyártók szponzorai is az eseményeknek. Még akik "bírják" is, hamar eljuthatnak rosszulléthez - alkoholmérgezéshez, a nyári melegben az alkohol bódító hatása ugyanis gyorsabban érvényesül. Mivel jellemzően a fesztiválozók keveset és rendszertelenül esznek, így a felszívódás is gyorsabb. Igyál egy sörrel kevesebbet, és a buli tovább tart!


2. Ezúttal is mondj nemet a drogokra!


Fesztiválokon mindent lehet - gondolják sokan, és kipróbálnak olyasmiket is, amiket nem kellene. Izgalomra, új élményekre azonban más módon is szert lehet tenni. Egy bungee-jumping ugrás vagy egy jó paintball termel annyi adrenalint, ami felpörget egy napra - legális és olcsóbb is, mint ismeretlen eredetű szerekkel tömni magad.


3. Nézz a lábad elé!


Fesztiválokat füves területeken rendeznek, melyek bár rendezettek vagy műanyag járdával takartak, mégis gyakoriak a sérülések. Ennek oka egyfelől a túlzott alkoholfogyasztás miatti egyensúlyvesztés, másfelől viszont a talaj egyenetlenségei, az esti világítás hiánya vagy a rossz helyre kifeszített sátorkötelek. Figyelj oda, még a legnagyobb tánc vagy ugrálás közben is, mert egy enyhe bokaficam pont annyi ideig vágja haza a lábad, ameddig a fesztivál tart.


4. Fertőzések - szex nélkül is!


Ne higgyük, hogy csak nemi úton terjedő fertőző betegségeket kaphatunk el egy fesztiválon. Ki kell emelni a közönséges náthát vagy megfázást, amiről kevesen tudják, hogy valójában enyhe vírusfertőzés. Elég egy átizzadt pólóban végigtáncolt hűvös éjszaka, és hazavágtuk a buli hátralévő napjait, de annyi is elég lehet, hogy valaki az arcunkba tüsszent. Hölgyeknél ez kiegészül a hideg földön üldögélve összeszedett felfázással is.


Említésre méltó lehet még néhány "szájon át" beszedhető kórokozó. Ha nem megfelelően tároljuk ételünket, könnyen elszaporodhatnak benne a baktériumok (például a salmonella) a nagy melegben. Elképzelhető az is, hogy a vendéglátóhelyek nem tartják be a közétkeztetési szabályokat, ezért tömeges fertőzés fordul elő.


A szervezők minden igyekezete ellenére a higiénés viszonyok közel sem optimálisak egy-egy fesztiválon, így a közös vécé illetve zuhanyzó-használat kellemetlen meglepetéseket okozhat. Ilyen módon főleg húgyúti fertőzéseket lehet elkapni, lányoknál a hüvely gombás fertőzése valószínűsíthető. Rutinos fesztiválozók visznek magukkal "papír WC-ülőkét", ami filléres tétel a boltokban, és megóvhat minket a kellemetlenségektől.

Forrás: iStockphoto.com

5. A szabad szerelem hátulütői


Alighanem a lányos apák tövig rágják a körmüket, mikor gyermeküket először kiengedik sátorozni a Szigetre. Ebben az eufórikus szabad állapotban is szem előtt kell tartani a biztonságot, szerencsére ebben sok civil szervezet sátrakkal segít. Jó tudni, hogy még a "fontolva haladók" sincsenek teljes biztonságban: léteznek nyállal terjedő betegségek is, például a mononukleózis.


A nagyágyúkhoz persze több kell némi smacizásnál. Mindenki a HIV-fertőzéstől retteg, holott a szifilisz és a kankó, valamint a hepatitis gyakoribb. Szerencsére azért nem jellemző, hogy a fiatalok elárasztanák a nemibeteg gondozó intézeteket egy-egy fesztivál után, de az óvszert mindig fel kell húzni. Másodszor és harmadszor is.


6. Adj vért!


Nagy tömegben sok egészséges fiatal - nem csoda, hogy a Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat szívesen szervez véradást fesztiválokon. Érdemes igénybe venni a lehetőséget: egyfelől akár három ember életét is megmentheti a levett vér. Másfelől pedig mivel rövid orvosi vizsgálat és laboratóriumi vizsgálat is történik, rögtön kiderül a vércsoportod - később pedig esetleges betegségeid.


7. Leégni nem csak anyagilag lehet


Nagyzenekarok koncertjeihez szükséges tér ritkán található árnyékos helyen, így biztos, hogy a fesztiválozók ki vannak téve a nap égető sugarainak. Talán már mindenki kívülről fújja, hogy a délelőtt 11 és a délután 3 óra közti időszak a legveszélyesebb, ez azonban nem jelenti azt, hogy délután fél négy és hat között már lehet félmeztelenül, napvédő krémek használata nélkül büntetlenül ugrálni. Csúnya leégés lesz a vége, ami nagyon fáj.


8. Egyél rendesen!


Fesztiválokon gyakran eltolódnak a napszakok, a rendszeres étkezésnek hamar nyoma vész. Reggeli, ebéd, vacsora helyett "kaja van" este fél tizenegykor és slussz. Mivel a táplálékkal visszük be szervezetünkbe a szükséges energiát, kevés és rendszertelen táplálkozás esetén hamar kimerülhetünk. "Szédelgek az éhségtől" - tartja a mondás, ezt az állapotot már akár néhány kihagyott étkezéssel el lehet érni. Kerüld el, hogy az éhségtől ess össze.


9. Ne csak alkoholt, vizet is igyál!


Mármint ne alkoholt, hanem vizet, lehetőleg ásványvizet. A nyári melegben gyorsul a folyadékvesztés, főleg, ha fizikai aktivitással (például táncolással) kísérjük. Napi 1,5-2 liter folyadékra nyáron általában mindenkinek szüksége van, de elképzelhető ennél több is.


10. Vigyázz a füleidre!


A koncertek hangosak. Nagyon. Sokszor a fájdalomküszöb közelében van a hangerősség mértéke. Ha nem épp a kedvenc zenekarod játszik, ne állj az első sorokba, illetve a hangfalak elé. Fesztiválozás hatására bekövetkezett tartós halláscsökkenésről ugyan nem számoltak még be a szakemberek, de átmeneti hallásküszöb-emelkedés, vagy napokig tartó fülcsengés, fülzúgás előfordulhat, ami szintén nem kellemes élmény.


Dr. Terebessy András, megelőző orvostan szakorvos

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.