egészségügyhigiéniafertőzésekcsótány

Praktikák csótányok ellen

[origo] | 2010. 05. 31., 16:43
Parkokban, kertben a csótányok természetes, ám nem szívesen látott vendégek. Olykor azonban megjelennek a lakásunkban is, de ez még nem jelent egészségügyi vészhelyzetet. A következő ötletekkel elkerülhetjük a vegyszerek és a különféle mérgező rovarírtószerek használatát.

Még a makulátlanul tiszta háztartásokba is betehetik a lábukat a csótányok: besétálhatnak az utcáról, vagy a kevésbé tisztaságmániás szomszédoktól a repedéseken vagy csöveken át. Az ember tudta nélkül is behordhatja őket a házba, például a táskájában, vagy egy élelmiszeres dobozban.


A csótányok élik világukat ott, ahol van élelem, víz és búvóhely, ezért először célszerű ezt megvonni tőlük. Ezek a rovarok éjszaka aktívak, így nappal sötét repedésekben és résekben húzzák meg magukat.


A halálos spray bevetése előtt érdemes egyszerűbb lépéseket tenni a betolakodók ellen:


- Azonnal le kell törölni minden felületet, ami élelmiszerrel érintkezik, ételkészítés és evés után.


- A piszkos edények ne maradjanak elől éjszakára. Ha ez elkerülhetetlen, akkor le kell őket öblíteni, vagy mosószeres vízbe áztatni.
A házi kedvencek tálkáit is naponta célszerű elmosni. Éjszakára jobb kiüríteni az itatójukat, és reggel megtölteni újra.


- Minden este érdemes letörölni a tűzhely felületét, a sütőt sem árt rendszeresen kipucolni.


- A szobahőmérsékleten tárolható élelmiszerek legyenek jól lezárható üveg- vagy műanyag tárolóedényben. A polcokat és szekrényeket rendszeresen takarítani kell.


- A szemetet és komposztot zárt kukában kell tárolni, a lehető leggyakrabban üríteni.


- Az ételmorzsa eltakarításához gyakran kell porszívózni és seperni. A fal és padló repedéseiből, továbbá a bútorok mögül porszívóval lehet eltávolítani a csótányokat is.


- A nehezen elérhető helyeket gyakran kell ellenőrizni.


- A csapok és vezetékek repedéseinek ellenőrzése és megjavítása is nagyon fontos.


- Legyen rend a konyhaszekrényben.


- A repedéseket a falban, a szekrényben, a vezetékek és csövek körül érdemes betömni.


- Ha ezek után is fennáll a probléma, akkor jöhetnek számításba a kemikáliák.


A nagyágyúk


A ragasztóval vagy csalival felszerelt csapdák előnye, hogy nem mérgezők, ugyanakkor a csótányokon kívül a rágcsálók is fogságba eshetnek rajtuk. Ha házi kedvencként hörcsög vagy egér van a lakásban, akkor kerüljük az alkalmazásukat. A ragasztó fájdalmas, sőt halálos sérülést is okozhat a kisebb emlősöknél, ezért fontos megtudni a gyártótól, hogy a készítményt kifejezetten rovarok számára készítették-e. Krémek és porok is kaphatók, de ezek mind mérgezőek (bár kevésbé, mint az aerosol), ezért csak nehezen hozzáférhető helyeken alkalmazhatók. Porok használata esetén maszk viselése javasolt.


A rovarirtó spray vagy a professzionális irtás legyen az utolsó lépés. Az irtószerek károsítják a környezetet és az egészséget is, ráadásul nem biztos, hogy megelőzik a probléma kiújulását.


Házi praktikák


Íme néhány nem, vagy csak kevéssé mérgező megoldás a csótányok távoltartásához:


1. Agyoncsapás. Igaz, ez csak az igazán bátraknak való. Ha először víz éri őket, akkor lelassulnak.


2. A szupermarketekben kapható boraxszal (nátrium-borát) kell beszórni a csótányok kedvenc tartózkodási helyeit. Lenyalogatják a lábukról és belehalnak, vagy megeszik egy boraxmérgezésben kimúlt társukat, és ez okozza vesztüket. Liszttel, cukorral és vízzel keverve masszát is lehet belőle készíteni. A borax nem annyira ártalmas a környezetre, de mivel mérgező, bárhova nem lehet tenni, nehogy a háziállatok vagy a kisgyerekek is kipróbálják.


3. Egy üvegbögre belső peremét be kell kenni növényi olajjal, a belsejébe pedig egy szem finom gyümölcsöt rejteni. Az edény külsejéhez "létra" gyanánt egy fadarabot vagy rongyot lehet illeszteni. A finomság becsábítja a csótányt, de ki nem tud már mászni, így csapdába kerül.


4. Egy kis tálka víz benne leheletnyi olajjal vonzza a csótányokat. Belemásznak és megfulladnak.

 

Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.