fertőzésekintelligencia

A piszok javíthat az intelligencián?

[origo] | 2010. 05. 30., 19:54
Meglepően hangzik, de a piszok növelheti az intelligenciát: amerikai kutatók baktériumokat tartalmazó elegyet etettek egerekkel, mire azok gyorsabban találtak ki a labirintusból, mint társaik.

Dorothy Matthews és Susan Jenks, a The Sage College kutatóinak már korábban feltűnt a Mycobacterium vaccae nevű mikroba. Az emberre ártalmatlan baktérium mindenütt megtalálható a természetben, a talajban és a talajvízben éppúgy, mint a legelőkön és a hígtrágyatározókban.


Korábbi kísérletek kimutatták, hogy az elölt baktériumok erősítik az ember immunrendszerét. Amennyiben pedig egerek bőre alá fecskendezik, idegsejtek jönnek létre az állatok agyában, amelyek ettől jobb kedélyűek és kevésbé félősek lesznek társaiknál.


Az kutatópáros kenyérdarabkákat mártott a baktériumokat tartalmazó oldatba, és húsz egérből tízet ezzel etetett három héten keresztül. A mindennapi étkezések után útvesztőbe rakták az egereket, ahonnét a baktériummal táplálkozók kétszer olyan gyorsan találtak ki, és sokkal bátrabban is viselkedtek, mint sima kenyérrel etetett társaik - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.


Háromhetes szünetet követően megismételték a kísérletet. A korábban Mycobacteriummal etetett egerek még mindig gyorsabbak voltak a többieknél, de már nem sokkal. A mikrobák hatása tehát idővel alábbhagyott - ismertették a kutatók eredményeiket az amerikai mikrobiológus társaság 110. találkozóján San Diegóban.


Matthews és Jenks meg van győződve arról, hogy e hatás embereknél is kimutatható. Valószínű, hogy a baktériumok szerepet játszanak az emlősök tanulásánál és félelemérzeténél. A friss levegő tehát nem csupán oxigéntartalma révén élénkíti a szellemet, hanem a benne lévő mikrobák is "felpörgethetik" agyunkat.

 

(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.