fertőzésekinfluenza elleni vakcinaH1N1

Több tízmillió H1N1-vakcina megy a szemétbe

[origo] | 2010. 04. 04., 11:05
Több tízmillió H1N1-vakcina kerülhet szemétbe az Egyesült Államokban, ahol az új típusú influenza visszaszorulóban van, miközben 71 millió adag ellenszer szavatossága hamarosan lejár - jelentette az ABC News hírcsatorna pénteken.

Bár az egészségügyi hatóságok továbbra is éberségre és óvatosságra intenek, nyilvánvaló, hogy túl sok vakcina készült.


Anne Schuchat, az országos járványügyi központ oltási centrumának igazgatója elismerte, hogy "néhány lejáró vakcinát" valóban ki kell dobni. Ugyanakkor kijelentette: szándékosan döntöttek úgy, hogy "több mint elegendő" vakcinát gyártatnak, nehogy kevesebb legyen a szükségesnél.


Schuchat szerint nem tudni, hogy pontosan mennyi oltóanyagot kell majd leselejtezni. A vakcina egy részét ugyanis jövőre még fel lehet használni, és a járvány nem szűnt meg teljesen, a vírus még jelen van.


William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem professzora elmondta: minden évben marad felhasználatlan influenzaellenes vakcina, csak a mostani járvány különleges kihívást jelentett, az ellenszer később készült el a szokásosnál. Rámutatott, hogy a H1N1 vírus nagyon gyorsan terjedt el ősszel, és a vakcina előállítása a vártnál hosszabb ideig tartott. Mire az oltóanyagot kellő mennyiségben kiszállították, a járvány már gyengülőben volt.


Az egészségügyi minisztérium képviselője azt mondta, hogy nehéz felmérni, milyen összegű vakcinát kell kidobni, mert a költségekben benne van a fejlesztés, az előállítás és a terjesztés is.


Schaffner professzor elmondta: a kormány mindig több gyártótól rendeli meg a vakcinát, hogy ne keletkezzen hiány.


Biztató jelnek nevezte, hogy az amerikai kormány és a Novartis gyógyszercég közös vállalkozásban új gyárat épít az Egyesült Államokban, ahol már nem a lassú, hagyományos tyúktojásos módszerrel, hanem a korszerűbb "sejtvonal technológiával" fogják előállítani a vakcinákat.

(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.