gyógyszerfertőzésektbcgümőkór

Öt évtizede először bukkantak új TBC-gyógyszerre

[origo] | 2010. 03. 24., 14:27
Ausztrál kutatók a TBC Világnapján jelentették be, hogy olyan felfedezést tettek, amely fél évszázada először eredményezhet a szegények betegségeként is hívott gümőkór kezelésére alkalmas új terápiát.

A Physorg tudományos portál értesülései szerint a sydney-i Centenary Institute munkatársai Dr. Nick West vezetésével a TBC genetikai vizsgálatától reméltek megoldást a világszerte egyik legtöbb áldozatot szedő betegség megfékezésére.


"Amikor valaki megfertőződik, lehet, hogy azonnal megbetegszik, de lehet, hogy a kór lappangva ott marad a szervezetében" - magyarázta a szakember a Phsyorg.com-nak adott interjújában. "Sajnos a jelenlegi antibiotikumok hatástalanok az ilyen lappangó fertőzés ellen, ez pedig azzal jár az érintettek tíz százalékánál a betegség aktiválódik és fertőzővé válik."

Forrás: MTI


A kutatócsoport nemrégiben kulcsfontosságú felfedezést tett: rábukkantak egy olyan fehérjére, amely nélkülözhetetlen a TBC bacilus életben maradásához, s sikeresen létrehoztak egy olyan szert, amely gátolja ennek a proteinnek a kifejlődését.


"Az előttünk álló hónapokban arra koncentrálunk, hogy feltérképezzük a gyógyszerben rejlő összes lehetőséget" - tette hozzá Dr. West. "Ha sikerül megoldást találni a lappangó TBC gyógyítására, világszerte több millió ember életét menthetjük meg."


A Világegészségügyi Szervezet (WHO) tájékoztatása szerint a TBC évente közel kétmillió ember haláláért tehető felelőssé, emellett a bolygó lakosságának egyharmada (kétmilliárd ember) hordozza a szervezetében a kórokozót. Másodpercenként kialakul egy újabb fertőzés. Ha az ausztrál kutatók sikerrel járnak, 1962 óta először készül új típusú gyógyszer a TBC ellen.


[origo]

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.