AIDSHIVfertőzésekvakcina

HIV-vel küzdenek a HIV vírus ellen

[origo] | 2010. 02. 22., 9:40
Egy amerikai cég arra készül, hogy embereket oltson be a halálos HIV-vírusból készült oltóanyaggal. Sok vírusellenes vakcina, köztük az influenza elleni oltóanyag készül deaktivált vírusok felhasználásával, de ezt a megközelítést a HIV esetében eddig túl kockázatosnak tartották.
A marylandi Gaithersburgben található VIRxSYS mégis megpróbálkozott a rizikós módszerrel, miután sikeresen tesztelt egy hasonló, SIV (a HIV-hez hasonló, majmokat fertőző immundeficiencia-vírus) elleni oltóanyagot a főemlősökben.

"Azt kérdeztük magunktól, miért ne használnánk fel a HIV vírust saját maga ellen - és pontosan ezt is tesszük" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Gary McGarrity, a vállalat tudományos és klinikai alelnöke.

Nagy bukás

A vírus saját maga ellen fordításának ötlete hosszú évek sorozatos kudarcai után merült fel, amikor a meghűlést okozó adenovírusok elleni vakcina nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az adenovírusokat a kísérletek során úgy módosították, hogy hordozzák a HIV vírus részeit és bár a múlt évben sikerült szerény sikereket elérni, a korábbi legjobb próbálkozás egy óriási bukás volt 2007-ben, ez volt a "STEP" névre keresztelt vizsgálat.

A majmokon végzett új vizsgálatok azonban mégis azt sugallták, hogy a HIV víruson alapuló vakcina sikeresebb lehet, mint a korábbi próbálkozások. A cég azt tervezi, hamarosan engedélyt kér az embereken végzett kísérletek megkezdésére.

A VIRxSYS szerint a vizsgálatokat először a vírust már hordozó embereken végeznék, nem pedig olyanokon, akiknél fokozottabb a fertőzés kockázata. Így kevésbé lenne vitatható a kísérlet, mivel nem állna fenn a veszély, hogy addig egészséges emberekben a vírus "feltámad" és fertőzést okoz.

A feldarabolt vírus

A cég legutóbbi,  a 2010-es Retrovírusok és Opportunista Fertőzések San Francisco-i éves konferenciáján csütörtökön bemutatott eredményei azonban csak a SIV deaktivált változatára vonatkoznak. A VIRxSYS kutatói ismertették, hogyan oltották be a majmokat, majd hogyan fertőzték meg őket hat hónappal később a SIV vírussal. A kezelt állatokban a vírusok koncentrációja a fertőzés utáni néhány hétben legalább 95 százalékkal csökkent.

Egy év elteltével a víruskoncentráció még mindig alacsony volt, míg a nem oltott majmok immunrendszerének állapota tovább romlott. "A következő hetekben várhatóan el is pusztulnak" - mondta McGarrity.

Emellett az oltott állatokban a CD4+ sejtek mennyisége - ezek azok az immunsejtek, amelyek mind a HIV, mind a SIV támadáspontjai - nem változott, ez azt feltételezi, hogy immunrendszerük sikerrel vette fel a harcot az SIV-fertőzés ellen.

"Az eredmények zöld utat adnak a továbblépéshez" - mondta el Franck Lemiale vezető kutató. "Nem lehetünk biztosak abban, hogy az oltás emberekben is működni fog, de ez az a pont, amikor el kell kezdenünk a klinikai próbákat."

Az út csak befelé vezet

A VIRxSYS meg van győződve arról, hogy az általuk tervezett HIV-vakcina biztonságos, mivel a vírus fertőzőképességét és szaporodását kódoló három gént eltávolítják. A HIV vírus körülbelül tucatnyi génje közül ezek azok, amelyek képessé teszik a kórokozót a sejtekbe való bejutásra és a sejt DNS-ébe való beépülésre. Ez azt jelenti, hogy a vakcinában található vírusváltozat mindössze egy ciklusnyi fehérjetermelésre képes, amellyel bejuthat ugyan néhány sejtbe, de nem tud továbbterjedni.

A kutatók azt remélik, a vakcina HIV-változata az őrszemeknek tekintett dendritikus sejteket támadja majd meg - ahogyan a SIV-vakcina tette a majmokban. Ezek tennék képessé az immunrendszer T-sejtjeit a valódi vírus megtámadására, ha az felbukkan a szervezetben.

Kerüljük meg a problémát

A majmokon végzett kísérletek azt sugallták, hogy a magán a HIV-víruson alapuló oltóanyag valószínűleg hatékonyabb, mint a náthavírusok segítségével kifejlesztett korábbi vakcinák. A "STEP" vizsgálatot 2007-ben idő előtt félbe kellett szakítani, amikor kiderült, hogy a szervezet által a vakcina ellen termelt ellenanyagok megnövelték a HIV vírus célpontjának számító sejtek számát, felgyorsítva így a kórokozó terjedését.
A VIRxSYS majmokon végzett kísérletei azonban azt mutatták, hogy az állatokban nem képződtek antitestek a SIV-vakcina ellen, ez azt mutatja, hogy a HIV alapú oltás kikerülheti a "STEP" vizsgálatot meghiúsító problémát.

Hatásos a keverék?

A VIRxSYS nem az első cég, amely sikeresen tesztelte a SIV-alapú oltóanyagot majmokon. David Evans, a Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatója arról számolt be, hogy egy évvel ezelőtt sikeresen védett meg majmokat a fertőzéstől hasonló "egyciklusú" vakcina segítségével, amely egy kivételével a SIV-vírus összes génjét tartalmazta. Evans azonban nem akarta embereken kipróbálni a vakcinát.

A lehetőség ugyanis  fennáll, hogy a már HIV-fertőzött emberekben a vírus vakcinában található verziója rekombinálódik a valódi kórokozóval és így egy még fertőzőképesebb változat jöhet létre. Evans úgy véli, a VIRxSYS csökkentette ennek valószínűségét, mivel a vírus életét egyetlen szaporodási ciklusra korlátozta.

"Ez sokkal biztonságosabbá teszi az oltást, mint az élő, legyengített vírusok használata" - sommázta a szakember.

Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.