férfi egészségspermaondó

15 érdekesség, amit eddig nem tudtál a spermáról

[origo] | 2010. 10. 09., 23:50
Tudtad, hogy az ondó sejtes állományát a spermiumok alkotják, ami az ondónak csupán 0,5 százaléka? A maradék 95 százaléka spermaplazma, melyet a nemi mirigyek termelnek. Íme néhány érdekesség a spermáról, amit eddig nem hallottál.

1. Abnormális spermák


Egy ejakuláció során kibocsájtott spermák 90 százaléka deformált. Például az ondóknak lehet két feje, két farka, sőt spirális farka is. Ez a jelenség teljesen normális a monogám fajoknál, mivel végül csak egyiküknek kell célba érnie.


2. Fél teáskanálnyi


Ennyi egy tipikus férfi ejakulációja: és ez többnyire elég a gyereknemzéshez.


3. Kemény kalaposak


Nem igazi kalapról van szó, ez az úgynevezett akroszóma. Igazából egy ovális alakú kemény kis szerkezet van a spermák fején, ami kalapra hasonlít. Amikor az ondó a petesejthez ér, innen áramlanak ki azok a kémiai anyagok, amik segítik a bejutást.


4. Az ondó nem ugyanaz mint a sperma


Sokan szinonímaként használják, pedig az ondónak a sperma az csak az egyik összetevője. Az ondó még más, a prosztatákból származó anyagokat is tartalmaz.


5. Egy here is elég


Ha egy férfi elveszti az egyik heréjét, általában a másik elegendő ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű spermát termeljen. Ilyenkor többnyire a megmaradt here megnagyobbodik.


6. 200 millió versenyző


Mindössze csak egy hímivarsejt termékenyít meg egy petesejtet, mégis 200 millió sperma versenyezik érte.


7. A "gyár" sosem áll le


A nők, születéskor adott számú petesejttel rendelkeznek, később nem is termelődnek újak. A férfiak viszont egész életükben, minden nap, állandóan spermát termelnek. Idősebb korban ugyan kicsit lassúak lesznek az ondósejtek és a DNS-ük kicsit töredezett, de a termelés soha nem áll le.


8. Apróságok


Szeretnél látni egy ondósejtet? Jobb, ha beszerzel egy mikroszkópot, mivel szabad szemmel nem láthatóak. Fejétől a farkáig egy sperma csupán 50 mikrométer.


9. Védelemre van szükségük


Az ondók felépítése hasonló a szervezetben található többi sejthez. Viszont fele annyi DNS-t tartalmaznak, és emiatt az immunrendszer "gyanúsan" észleli őket. A herék ezért a spermákat egy különleges kerítésszerű réteggel veszik körbe.


10. Halott spermák is képesek a megtermékenyítésre


A hagyományos megtermékenyülés esetében a spermáknak úszniuk kell. Nem úgy, mint a mesterséges megtermékenyítés esetében. Ilyenkor viszont előfordul, hogy a kicsi robotvezérelt eszközök véletlenül elpusztítják a sejtet, ami nem olyan nagy baj, mert a lényeg az, hogy a DNS bejusson a petesejtbe.


11. Veszélyes az út


Mivel a spermáknak ostoros farkuk van, nehezen úsznak egyenes vonalban: több, mint a felük csak egyhelyben köröz. Ami nem probléma, mivel rengetegen indulnak útnak, viszont nekik sincs könnyű dolguk. A petefészek felületén található szőrsejtek támadását is sokkal kevesebben élik túl.


12. Napokig élnek


A női testben a spermák akár két napig is életben maradhatnak.


13. Az Y kromoszóma férfiágon öröklődik


Az Y kromoszómát a petesejt nem tudja lemásolni, ezért a férfiére, a spermáéra van szüksége. Így minden fiú baba  Y kromoszómája úgy néz ki, mint az apjáé, az övé pedig mint a nagyapjáé, és így tovább.


14. Hűvösek a herék


A férfiak heréje körülbelül 7 fokkal hidegebb, mint a testük. Ez a termékenységben játszik szerepet.


15. Két hónapig tart egy sperma előállítása


A termelés persze folyamatos. Úgy képzeljük el, mint egy futószalagos termelést, ahol mire az egyik elkészül, a másik már készül, vagyis nem várják be egymást.


Kövesd az ország nagy szextesztjét a Facebookon!
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.