hegseböncsonkításegészségügytinédzser

Öncsonkítás: pszichés okok miatt kínozzák magukat a tinik

[origo] | 2010. 09. 13., 13:55
Egy gyermekek körében végzett radiológiai felmérés során amerikai tudósok új öncsonkítási módokat fedeztek fel az érzelmi problémákkal küzdő tinédzsereknél: a fiatalok különböző éles és hegyes tárgyakat, például üveget és tűket juttatnak bőrükbe a saját maguk által ejtett sebeken keresztül.

A vizsgált páciensek testéből összesen 76 apró tárgyat távolítottak el, köztük gemkapcsokat, biztosítótűket, ceruzahegyeket és üvegdarabokat.


Az elmúlt években a tinédzserkori öncsonkítás egyre nagyobb figyelmet kapott a médiában és a különböző egészségügyi kutatásokban. Az öncsonkítás a legritkább esetben végzetes, ám az öncsonkító hajlammal rendelkezők között sokkal gyakoribb az öngyilkosság. Az öncsonkítás leggyakoribb formája az önvagdosás, amikor a beteg egy borotva, kés, vagy más éles tárgy segítségével felületes sebeket okoz saját magának, a fizikai fájdalom ugyanis segít megküzdeni az érzelmi krízisekkel.


A vagdosáson kívül azonban más ismeretlen öncsonkítási módszerek is léteznek, amelyekről a szülők és az orvosok gyakran nem is hallottak. A mostani kutatás célja, hogy felhívja a figyelmet az öncsonkítás ismeretlen módjaira, és segítse a problémákkal küzdő tinédzserek hozzátartozóit a tünetek felismerésében.


A mostani kutatásban összesen 600 önkéntes vett részt, akiket valósidejű ultrahanggal és fluoroszkópiával (ez tulajdonképpen egy valósidejű röntgen) vizsgáltak. A tudósok összesen 11 betegnél találtak olyan tárgyakat a bőrbe ágyazódva, amelyek csak szándékosan kerülhettek oda.


"Az első lépés természetesen a beágyazott tárgy eltávolítása, ezt követi a pszichológiai tanácsadás és az esetleges gyógyszeres kezelés - nyilatkozta Dr. William E. Shiels, a kutatás vezetője - Ehhez azonban az kell, hogy felismerjük a betegséget és ne féljünk tenni ellene."


A legújabb felmérések szerint a felnőtt lakosság 1-4 százaléka okoz rendszeresen fájdalmat magának, a tinédzserek között azonban sokkal magasabb, 23 százalék az öncsonkítók aránya.


Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.