egészségügyárvízfertőzésekHepatitis A

Hepatitis-A fertőzéstől tart az ÁNTSZ az árvizes térségekben

[origo] | 2010. 05. 24., 8:50
Gamma-globulin oltást ajánl a tisztiorvosi szolgálat az árvíz sújtotta térségek lakóinak, az ÁNTSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe eljuttatott már 1000 milliliter gamma-globulint, május 25-ig újabb 1000 millilitert szállít ki - tette közzé honlapján a népegészségügyi szolgálat.

Közlésük szerint az Országos Epidemiológiai Központban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre az esetleges fertőzések megelőzésére, illetve megállítására.


A tisztiorvosi szolgálat azért ajánlja az ár- és belvízzel sújtott területeken élők számára a gamma-globulint, mert a széklettel terjedő, a környezeti hatásoknak hosszú ideig ellenálló kórokozó, a Hepatitis-A vírus okozza a legtöbb heveny májgyulladást.


Rendkívüli körülmények között - például árvíz idején, amikor az udvari árnyékszékekből és az emésztőgödrökből kimosódik a széklet, nő a fertőződés kockázata, ezért a leginkább veszélyeztetettek - főleg a gyermekek, idősek, krónikus betegek - védőoltása indokolt lehet.


A Hepatitis-A tünetei


A szervezetbe bejutó Hepatitis-A vírus tizenöt és ötven - átlagosan huszonnyolc - napos lappangás után okoz tüneteket. A beteg besárgul, általában belázasodik, étvágytalanná és elesetté válik, hányingere van és hasfájással küzd, a vizelete sötét színűvé válik.


Az esetek java részében a betegség enyhe lefolyású. A Hepatitis-A vírus okozta májgyulladás védőoltással megelőzhető. Ha valaki megfertőződik az A-vírussal, gamma-globulinos védelemben kell részesíteni. Ezt az injekciót minél előbb be kell adni a páciensnek a védőhatás érvényesülése érdekében.


Hazánkban az árvízi védekezésben hivatásszerűen részt vevők év elején megkapták a védőoltást - olvasható az ÁNTSZ honlapján.

(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.