egészségügyárvízviharhasmenésHepatitis ApenészÁNTSZ

Hasmenés, májgyulladás döntheti le az óvatlanokat az elárasztott területeken

[origo] | 2010. 05. 19., 10:23
Az árvíz miatt 72 ezer hektárnyi terület van víz alatt Magyarországon. Az ár levonulása után az érintett területeken élőknek továbbra sem árt vigyázni a vízfogyasztással, mert kellemetlen és súlyos betegséget fenyegetik az óvatlanokat. Mindenki vigyázzon a vízzel és készüljön a szúnyogok és a penész elleni harcra.
Forrás: [origo]

Teendők árvíz esetén

Az árvíz elleni védekezés nem ér véget a közvetlen életveszély megszüntetésével. A járványügyi szakemberek munkája a víz visszavonulásával kezdődik meg. A védekezésben résztvevők számára javasolják, hogy a gyógyszertárban kapható fertőtlenítőszerrel tisztálkodjanak és fertőtlenítsék a ruházatukat is. A használati tárgyakat elegendő hypós vízben áztatni. Az árterületen élők, mielőtt visszaköltöznének a lakásukba, tájékozódjanak a helyi hatóságoknál a higiénés tennivalókról. A klórmészoldatos fertőtlenítés nem csak az épületeken belül kötelező, előírás a külső falfelületek, burkolatok és kapuk átmosása is.

Az ásott kutak vize fertőtlenítésig nem iható, illetve a vízzel elöntött területeken termő leveles kerti növényeket (káposztafélék, saláta) még főzve se együk meg. A többi zöldség és gyümölcs többszöri mosás után, hámozva fogyasztható.

Ajánlat

Az elmúlt napok szélsőségesen esős időjárása miatt az országban többfelé megáradtak a patakok, folyók. Jelenleg 72 ezer hektárnyi terület van víz alatt, a belvízzel borított terület nagysága egyre nő. Az ország több településén ki kellett költöztetni családokat, az anyagi károk mellett pedig érdemes számolni az ár levonulása utáni kockázatokkal, amelyek elsősorban az ivóvízellátást érintik (az árvízről itt olvashat bővebben).

Nem kötelező, de érdemes bevizsgáltatni

Árvíz idején az eleve szennyezett víz könnyen kimossa a kerti árnyékszékeket, emésztőgödröket, az olyan településeken, ahol a csatornázás nem megoldott. "Az elöntött szeméttelepeken a fertőzött víz keveredik a talajvízzel, és az egészségre káros baktériumok észrevétlenül kerülnek bele az ivóvízbe" - nyilatkozta lapunknak az ANTSZ kommunikációs főosztályának képviselője Luif Ibolya. "Szeretnénk felhívni a civilek figyelmét arra, hogy kövessék az ANTSZ és a helyi orvosok utasításait, az ivóvíz-korlátozást minden körülmények között érdemes betartani."

Az ANTSZ Laboratórium Kft. térítés ellenében bevizsgálja a vízmintákat, a mindenre kiterjedő vizsgálat ára legfeljebb 20 ezer forint. "Nemcsak azokban a falvakban érdemes bevizsgáltatni a vizet, amelyeket az árvíz közvetlenül is érint, a környező települések, kisebb tanyák vize is könnyen lehet fertőzött" - tájékoztatta lapunkat a cég munkatársa. "Fontos megjegyezni, hogy a vizet ne most hozzák bevizsgálásra, meg kell várni amíg szárazabbra fordul az idő és a talaj kiszárad, ehhez nagyjából egy hónapra van szükség, ezután az érintett területet fertőtleníteni kell, majd a fertőtlenített területről kell vízmintát venni, és azt bevizsgáltatni."Lehetséges veszély a Hepatitis-A

Az se tévesszen meg senkit, ha a víz kristálytiszta, az még ugyanis nem garantálja a fogyaszthatóságát. Az általunk megkérdezett megelőző orvostan szakorvos, dr. Terebessy András szerint fertőzött vízzel még fürdeni sem szabad, főleg akkor, ha kisgyerek is van a családban. "Az esetlegesen széklettel szennyezett vízben könnyen elterjednek az úgynevezett enterális kórokozók, amelyek szájon át a szervezetünkbe jutva okoznak betegséget, és egy kicsinek nehéz megtiltani, hogy fürdés közbe ne igyon bele vízbe" - mondta Terebessy.


Forrás: [origo]
A megáradt Vadász-patak betört a szikszói kórházba is
Aki az érintett térségben lakik és a következő tüneteke észleli magán: hányás, hányinger, hasmenés, rossz közérzet, lehető leggyorsabban forduljon orvoshoz. A gyomorbántalmakat okozó fertőzések mellett kialakulhat Hepatis-A-fertőzés is az árvízzel sújtott területeken. "Itt nem a hasmenés a vezető tünet, hanem a máj gyulladása miatt kialakuló panaszok: hőemelkedés-láz, sárgaság, esetleg hasi fájdalom. Hepatitis-A ellen létezik oltóanyag, így ez a betegség oltással könnyedén kivédhető, ezügyben a területileg illetékes ÁNTSZ-hez kell fordulni" - mondta a szakorvos.


Szigorúan ellenőrzött csapvíz

Akinek kétségei vannak a csapvíz biztonságos fogyaszthatóságával kapcsolatban, az felhívhatja az illetékes vízművet, ahol ügyeletes szakember megbízható információt tud adni az ivóvízzel kapcsolatban. A Miskolci Vízmű Kft. kétóránként gyorsteszttel vizsgálja az ivóvíz minőségét. "A gyorsteszt mellett naponta végzünk hagyományos bakterológiai vizsgálatokat, de a víztározónkban online mérőberendezés is található, ami azonnal jelzi a legkisebb rendellenességet is - nyilatkozta Karádi László a Miskolci Vízmű Kft. főmérnöke. "Miskolc térségében karsztrendszer szűri meg az ivóvizet, ami az elmúlt napok viharos időjárása és a szokatlanul nagy, lezúduló vízmennyiség miatt zavarosabb volt az átlagosnál, de a probléma már a Szinva-forrás vízgyűjtőjében is megoldódott. Amennyiben szükség van rá, víztisztító rendszert is üzembe tudunk helyezni, de erre 2006 óta nem volt példa."


A penészhez türelem kell, de meg kell tőle szabadulni


Ha legalább 72 órán át 75 százalék feletti a helyiségben a páratartalom - ez az árvíz sújtotta településeken szinte törvényszerű - penészesedéssel kell számolni. Hiába vetünk be azonban különféle vegyszereket a penészfoltok eltüntetésére, ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg.


A penészgomba megjelenése a lakásban szabad szemmel is jól látható. Erről árulkodnak a sarkok méretes foltjai vagy a fürdőszobai csempe fugájának elszíneződése. A fekete folt ugyan nem esztétikus látvány, de veszélyt inkább a szabad szemmel nem látható spórák jelentenek, melyek a levegőbe kerülve komoly betegségeket okozhatnak. Egyes fajok mérgező anyagai kötőhártya-gyulladást, felső légúti panaszokat és allergiás tüneteket is kiválthatnak, de penészesedés miatt asztma, a tüdő mikózisa, illetve bőr- és ízületi gyulladás is kialakulhat.


Terebessy András klórmészoldatos fertőtlenítést javasol, apenészesedéssel küzdők az ÁNTSZ szakembereihez is fordulhatnak. A penészesedés ellen a legjobb védekezés, ha folyamatos szellőztetéssel kiszárítjuk a falakat. Előfordulhat azonban, hogy néhány hétbe vagy egy hónapba is beletelik, amíg elmúlik a dohos szag. Ha ennyi idő alatt sem sikerül megszabadulni a penészgombáktól, forduljunk erre a területre specializálódott szakértőhöz, akinek van tapasztalata a nedvesség megszüntetésében.


Szúnyogok: vigyázz, kész, tűz, rajt


A szúnyoginvázió ugyan az egészégre közvetlenül nem jelent veszélyt, de az elöntött területeken élőknek számolni kell a kellemetlen vérszívók csapatos megjelenésével. A szúnyoglárvák ugyanis az áradásnak köszönhetően bárhova eljuthatnak. A vízparti településeken az önkormányzatok fokozott figyelmet fordítanak az élősködők kiirtására, de bizonyos számú percenkénti csípésszám felett elrendelhetnek rendkívüli irtást is.


[origo]

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.