BalatonstrandegészségügyfertőzésekvízminőségÁNTSZ

Nincs állami támogatás a strandok minőségbiztosítására

Aschenbrenner Sándor | 2010. 05. 11., 12:05
Úgy tűnik, hogy a választás évében senkit sem izgat a vízparton pihenők higiénés biztonsága, legalábbis erre enged következtetni, hogy a strandok minősítését garantáló Kék Hullám Zászló program idén nem kap állami támogatást. Ki garantálja akkor a fürdőzők épségét? Vajon megússzuk a strandbetegségeket? 
Forrás: [origo]

2030 - ki néz vissza tükörből 20 év múlva?

Érdekel, hogy két évtized milyen hatással van az emberi szervezetre? Kíváncsi vagy, hogy a sztárok életmódja mennyire káros? A LifeNetwork 2030 című most induló reality showjában megnézheted, mi vár rájuk húsz év múlva.

Ajánlat

A külföldön már elismert, és a nyugati országokból érkező fürdővendégek által keresett Kék Zászló védjegy hazai "kistestvére" a magyar strandokon szavatolja a kiváló vízminőséget és a magas színvonalú szolgáltatások meglétét. Úgy tűnik azonban, hogy az évente megrendezett program lebonyolításához szükséges néhány millió forintot idén a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nem bocsájtja a szervezők rendelkezésére, pedig a vízpartok és a kapcsolódó komplexumok vizsgálatát május végén kellene megejteni, a forráshiány miatt azonban eddig a pályázatot sem írták ki.

"Az idei minősítés megszervezése körülbelül 3-5 millió forintba kerül, ám a projektet korábban finanszírozó Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium idén még nem jelezte, hogy támogatná a programot. Pedig lassan kifutunk az időből, legkésőbb május végén esedékesek lennének a helyszíni szemlék. Ha mégis megkapjuk a szükséges forrást, csak néhány napunk marad a kiírásra és a munka megszervezésére." - mondja dr. Hatvani Miklós, a Balatoni Szövetség ügyvezető elnöke.

A finanszírozással a korábbi években is gond volt, 2007-ben támogatás híján nem írták ki a pályázatot, melyet utólag a Balaton parti strandok és vendéglátók üzemeltetői is nehezményezték. Tavaly a minisztérium a költségségeknek már csak a felét állta, a másik részt a Balaton Fejlesztési Tanács biztosította, azonban Hatvani Miklós nem tartja kizártnak, hogy hasonló eset idén is előfordulhat. A történetben az egyetlen megnyugtató részlet, hogy ettől függetlenül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egész évben mintát vesz a fürdőhelyek vizéből, a korábbi nyertesek pedig zászló nélkül is tartják a már elért színvonalat, viszont a külföldiek mellett most már a hazai vendégek és vállalkozók is igényelnék a Kék Hullám Zászló projekt folyamatosságát, mivel egyfajta tájékoztatást nyújt adott évre vonatkozóan a nyaralóhely minőségéről. Szerettük volna megismerni a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium álláspontját az üggyel kapcsolatban, ám a feltett kérdéseinkre nem érkezett tőlük válasz.   

 

Egyre inkább igénylik a vendégek a biztonságot

A Balatoni Szövetség 2004-ben kidolgozta a Kék Hullám Zászló minősítési rendszert, amely a strandok és kikötők vizének illetve környezetének tisztaságát vizsgálja, a szigorú követelmények teljesülése esetén pedig zászlóval jutalmazza a jól teljesítő fürdőhelyeket. A védjegyet minden évben pályázattal nyerhetik el az önkéntesen jelentkező balatoni és magyarországi tavakat, strandokat és kikötőket üzemeltető szervezetek. A minősítés előnye, hogy a hatósági előírásoknál jóval magasabbra helyezik a mércét, amely a külföldi vendégek számára hosszú évek óta vonzerő, de egyre több magyarnak is fontos, hogy rendelkezik-e minősítéssel egy strand.
Tavasszal, mielőtt kinyitnának a fürdőhelyek, a Balatoni Szövetség ellenőrei megvizsgálják a helyszíneket. A strandolási feltételek mellett figyelik a mozgássérültek kiszolgálását, a szemétkezelést, a vizesblokkok higiénés állapotát, a parkolási és elsősegély nyújtási lehetőséget, a vihar- és időjárás előrejelzést, valamint a vendég- és gyerekbarát szolgáltatásokat. A szezon közepén újra visszatérnek, akkor már inkognitóban néznek körbe, hogy valóban megfelelő szinten működnek-e a fürdők. Ha minden rendben van, még nyáron ünnepélyesen átadják a nyerteseknek a Kék Hullám Zászlót, amely igazolja, hogy abban az esztendőben a fürdőhely megfelelt a szigorú előírásoknak. A feltételrendszerrel egyébként évről évre magasabb mércét állítanak a pályázóknak, azonban a tavak, különösen a Balaton vizével az elmúlt években sehol sem volt probléma.

 

Jobb a természetes víz, mint a strand

Kádár Mihály, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főosztályvezetője szerint a fürdővizeink minősége évről évre javul, általában az állóvizeké jobb, mint a folyami strandoké, a medencés fürdőké azonban az üzemeltetési fegyelem függvényében változó. A szakember a legtöbb problémára az élmény- és pezsgőmedencéknél számít, ezért az ÁNTSZ ezeket idén kiemelten ellenőrzi. Kádár szerint a rossz medencevíz legfőbb oka a túlterhelés vagy az elégtelen vízcsere, míg a természetes vizeknél a csapadék okozta bemosódás vált ki vízminőségi problémát, a folyók esetében pedig a szennyvizek bevezetése és a záportúlfolyók a legfőbb szennyezők.

A természetes fürdővizekből egy előre meghatározott monitoring naptár alapján szezononként 1+3 mintát vesznek a fürdőzők által legsűrűbben látogatott ponton. A vizsgálat mindössze kétféle bakteriológiai paraméterre terjed ki, az eredmény alapján azonban négyféle minősítés adódható: kiváló, jó, tűrhető és rossz. A medencés fürdőkből átlagosan havonta vesznek vízmintát, majd több paraméter alapján, független laboratóriumokban vizsgálják és minősítik azokat. Ha az ÁNTSZ gyakran észlel rendellenességet, vagy súlyos minőségi kifogást talál, azonnal intézkedik. A kisebb szabálytalanságokat bírsággal sújtják, a komoly mulasztást akár bezárással is büntethetik.


Forrás: [origo]


"A természetes fürdővizeknél ritkán észlelünk problémát, viszont a medencés fürdőkben a járványos fertőzések diagnózisa átlagosan 5-6 évente egyszer előfordul. Az utolsó esetet 2002-ben jegyezték le, szerencsére ezen a területen jelentős az előrelépés az 1970-80-as évekhez képest, amikor évente akár 10-15 fürdővíz eredetű járvány is megesett." - magyarázza Kádár Mihály.

Vajon idén megússzuk a strandbetegségeket?

Sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, milyen betegségek kaphatunk el a vízparton, és mikor forduljunk orvoshoz, de mindenki környezetében található legalább egy olyan fürdőző akinek volt már valamilyen fertőzéses kalandja.

A természetes vizekben kisebb az esély arra, hogy gombás vagy vírusos eredetű bőrfertőzést kapjunk el, viszont a strandokon a langyos és a meleg víz tökéletes életteret biztosít a kórokozók túlnyomó többségének. A baktériumok, gombák, vírusok és paraziták kedvelik az átlagosnál melegebb vizet, de gyakran a fertőtlenítésre használt anyagok is kiválthatnak irritatív vagy allergizáló tüneteket a bőrön és a nyálkahártyán.


A megelőzés a legjobb gyógymód


"A kórokozók egy része nagyon érzékeny a környezeti hatásokra, rövid ideig élnek meg az emberi szervezeten kívül, de a strandok zsúfoltsága és az alapvető egészségügyi intézkedések figyelmen kívül hagyása miatt fokozottan ki vagyunk téve a kórokozók támadásának. Strandolás közben fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre, mivel a víz felpuhítja, a nap pedig kiszárítja a bőrünket." - mondja dr. Kriston Renáta, a LifeNetwork 2030 című új realty-showjának szakértője.

A bőrgyógyász szerint a legtöbb strandbetegség elkerülhető, ha kellő figyelmet fordítunk a megelőzésükre. Tipikusan ilyen fertőzés a körömgomba, melynek tünetei hosszabb idő múltán jelentkeznek, szemben a bőrön azonnal megjelenő fertőzésekkel, mint a sarjadzó és a fonalas gomba. Ezek többségét valószínűleg el sem kapjuk, ha a medencébe lépés előtt és után letusolunk, fürdőzést követően pedig szárazra töröljük a bőrünket, a hajlatainkat és a lábujjak közét, esetleg hintőport vagy speciális gombaellenes hatású helyi készítményeket alkalmazunk megelőzésre. Jól tesszük, ha az intim területekre plusz törölközőt használunk, a medencén kívül pedig viseljünk papucsot, különösen a közösségi helyeken.


Forrás: [origo]


Nagyobb veszélynek vannak kitéve a nők

"Vírusos betegségeknek leginkább a gyermekek vannak kitéve, akik szinte egész nap az uszoda medencéjében lubickolnak. Az uszodaszemölcs a testükön szinte bárhol megjelenhet, a fertőzés a közepükön behúzódott sárgás, néhány milliméter nagyságú göbcsékről, vagyis a bőrből félgömbszerűen kiemelkedő képletből ismerhető fel. A medencékben is fertőző HPV okozta közönséges szemölcs felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt előfordulhat, mely a tenyéren és a talpon a hám gyakran fájdalmas megvastagodásával jár. Lehet próbálkozni az eltüntetésükkel házilag, de az immunrendszert erősítő belső kezelés is szükségessé válhat." - teszi hozzá a bőrgyógyász.

Dr. Kriston Renáta szerint a nők hajlamosabbak rá, hogy a nem kellő tisztaságú vízben különböző betegségeket kapjanak. A hüvelyi fertőzést egysejtűek (Trichomonas vaginalis), gombák (Candida albicans), baktériumok (Chlamydia trachomatis) és vírusok (herpesz) is okozhatják. Az igazán kínzó tünetek röviddel a fürdőzést követően jelentkeznek a szeméremtájékon kialakuló erős égés, viszketés, valamint kivörösödés és különböző színű, sűrűségű és szagú folyás formájában. Ezekkel mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni. Menstruáció alatt ajánlatos elkerülni a vízpartot, bár megoszlanak a vélemények arról, hogy a teljes időszak alatt vagy csak az első napokban. Mindenesetre érdemes mérlegelni, hogy néhány nap strandolás megér-e akár hónapokig tartó orvosi kezelést.

[origo]

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.