egészségügyhonvédelemUSAelhízáskatonaság

Már nemzetbiztonsági szempontból is probléma az elhízás

[origo] | 2010. 05. 03., 15:03
Két nyugalmazott tábornok szerint az elhízás arányának növekedése a fiatal amerikaiak körében alááshatja az Egyesült Államok jövendő haderejét, mert az utánpótlás túl kövér lesz ahhoz, hogy szolgálhasson a seregben.

"Az elhízás magas aránya az amerikaiak általános egészségét, és az ország haderejét is veszélyezteti" - áll John Shalikashvili és Hugh Shelton tábornok közleményében. Mindkét nyugalmazott tábornok az USA vezérkari főnökeként szolgált.


A volt parancsnokok a Washington Post napilapnak elmondták, hogy az elhízás minden más egészségügyi panasznál gyakoribb oka a szolgálatra jelentkezők elutasításának. A tábornokok olyan jogszabály megalkotására szólítják fel a kongresszust, amely egészségesebb táplálkozást biztosít az iskolákban. A jobb étrend több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazna, miközben csökkentené a magas cukor, nátrium és zsírtartalmú élelmiszereket.


"Olyan fontosnak tartjuk ezt a kérdést a nemzetbiztonság szempontjából, hogy több mint 130 nyugalmazott tábornokkal, admirálissal és főtiszttel együtt felszólítottuk a kongresszust, fogadjon el egy új törvényt a gyermekétkeztetésről" - írták a vezérkari főnökök a "Mission: Readiness" elnevezésű nonprofit szervezet képviseletében.


Járványos méreteket ölt az elhízás


A figyelmeztetés olyan időben hangzik el, amikor egyre többen aggódnak amiatt, hogy a gyermekkori elhízás járványos méreteket ölt, és mára már az amerikai fiatalok közel egyharmadát sújtja. Egy márciusban közzétett tanulmányból az derült ki, hogy egyre több amerikai gyermek válik szélsőségesen elhízottá egyre fiatalabb életkorban, ami azzal veszélyezteti őket, hogy évtizedekkel korábban halhatnak meg, mint normális testsúlyú kortársaik, és már a húszas éveikben időskori betegségekben szenvedhetnek.


Az amerikai hadseregben már most is problémát jelentenek a túlsúlyos katonák. Néhányan elesnek az előléptetéstől is, mert nem tudják betartani az állóképességben támasztott elvárásokat. Bár a hadseregben tavaly rekord mértéket ért el a toborzás szintje, a tisztek szerint az elhízás növekvő problémája idővel jelentős nehézségeket okozhat az újoncok sorozásában.


Kibuknak a fizikai teszteken a kiskatonák


A nyugalmazott tábornokok támogatják Barack Obama kormányának tervezetét, melynek keretében évi egymilliárd dollárral növelnék a következő tíz évben a gyermekétkeztetési programokat. A főtisztek úgy vélik, érdemes beruházni az étkeztetésbe, mivel az ország jelenleg évi 75 milliárd dollárt fordít az elhízással összefüggő egészségügyi kiadásokra. A Walter Reed Katonai Kutatóközpont adatait idézve azt állítják, hogy az előléptetéstől a túlsúly következtében sikertelen fizikai tesztek miatt elesett katonák aránya közel 70 százalékkal ugrott meg 1995 óta.


Shalikashvili, aki 1993 és 1997 között dolgozott vezérkari főnökként, és Shelton, aki 1997-től 2001-ig töltötte be a tisztséget, az 1946-ban elfogadott iskolai étkeztetési törvényt hozta fel példaként. A kor katonai vezetői felismerték, hogy a nem megfelelő táplálkozás csökkenti az alkalmas jelentkezők számát a hadseregbe.


"Cselekednünk kell, ahogyan azt a második világháború után tettük, hogy biztosíthassuk, gyermekeink szükség esetén egy napon megvédhessék országunkat" - írták a tábornokok.

Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.