táplálkozástudományétrendekidegrendszerepilepszia

A magas zsírtartalmú étrend hatásos lehet az epilepsziás rohamok ellen

[origo] | 2010. 02. 22., 11:04
Számos epilepsziás beteget kezelnek magas zsírtartalmú ketogén étrenddel. Ugyan nem ez az egyetlen módszer, mely mérsékli a rohamok gyakoriságát, azonban hosszabb távon nincsenek mellékhatásai - állítják a Johns Hopkins Gyermekkórház kutatói.

Az Epilepsia című szaklap februári kiadásában megjelent munka az első, mely a diéta terápiában betöltött szerepét, valamint annak hosszabb távú hatásait vizsgálja.


Úgy gondolják, hogy a ketogén diéta - mely nagy mennyiségű zsírból, és kevés szénhidrátból áll - olyan biokémiai változásokat eredményez, ami megszakítja a rohamokat előidéző agyi szabályozási köröket. Az eljárást izommerevséget mutató újszülötteken, és olyan epilepsziás gyermekek esetén alkalmazzák, amikor a szokásos gyógyszerek nem hatnak. Azonban a kezeléssel szemben rövid távon számos szövődmény merült fel: növelheti a koleszterinszintet, lassíthatja fejlődést, és ritka esetekben vesekövekhez vezethet.


"Ezen ideiglenes mellékhatások ellenére szerintünk a ketogén étrend hosszabb távon biztonságosnak tekinthető" - állítja Dr. Eric Kossoff, a kórház ketogén programjának igazgatója.


A vizsgálat során 101, 2 és 26 év közötti beteget tanulmányoztak, akiknél 16 hónap és 8 év közötti időtartamban alkalmazták a ketogén étrendet 1993 és 2008 között. A betegek már legalább 8 hónapja, de van, aki 14 éve tartja a diétát. A betegek 80 százaléka rohammentes lett, illetve kevesebb rohamról számolt be a megelőző időszakhoz képest. Legtöbbjük állapotában a diéta elhagyása ellenére sem állt be rosszabbodás.


A kutatók szerint elképzelhető, hogy egyes hatások csak évtizedek múlva jelentkezhetnek, de mivel a betegek között voltak olyanok, akik legalább tíz éve abbahagyták a diétát, valószínűvé teszi, hogy nincsenek hosszabbtávú mellékhatások. Senki nem számolt be szív- és érrendszeri betegségekről (szívinfarktus, szívnagyobbodás, érelmeszesedés). Mindössze egy betegnél tapasztaltak magas vérnyomást, két betegnél alakult ki vesekő - ez azonban megfelelhet a ketogén étrenddel nem találkozó populációban tapasztalt aránynak. Vese- és májfunkciós tesztet 25 esetben végeztek, ebből egy sem bizonyult kórosnak. A koleszterinszint a diéta alatt igaz, hogy emelkedik, azonban a későbbiekben - az étrend változása után -  legtöbb esetben visszatért a normális szintre.


Az egészséges várható testmagassághoz képest ugyan volt minimális elmaradás, azonban a testsúly normálisnak volt mondható. A legnagyobb veszély talán a gyermekek további étrendi hozzáállása lehetne, azonban a diéta abbahagyását követően csak a betegek mintegy nyolc százaléka részesítette előnyben a zsíros ételeket.

 

Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.