pszichológiatáplálkozás tudomány

Öt népszerű ünnepi tévhit és az igazság

[origo] | 2009. 12. 17., 20:30
Igaz-e, hogy az ünnepek alatt többen követnek el öngyilkosságot? Hogy az ünnepi nagy vacsorák a késői evés miatt különösen hizlalóak? Hogy a mikulásvirág rendkívül mérgező?

Tévhit: Több az öngyilkos az ünnepek alatt.

 

Valóság: Tény, hogy az ünnepek sokak számára érzelmileg megterhelőek, túl sok stresszel járnak vagy túl lehangolóak. Ennek ellenére a fenti állítás nem igaz: egy 35 évet felőle amerikai adatsor szerint karácsonykor illetve más ünnepeken nem több az öngyilkos, mint a hétköznapokban.

Sőt, más országokban végzett hasonló felmérések inkább azt mutatták ki, hogy az év melegebb hónapjaiban gyakoribb az öngyilkosság, mint télen.

 

Tévhit: A december táján oly népszerű mikulásvirág mérgező.

 

Valóság: A növény tejnedve bőrön valóban eredményezhet irritációt, lenyelése pedig hányást, de ehhez komolyabb mennyiséget kell elfogyasztani belőle, ami meglehetősen ritka, még a gyerekek és a háziállatok körében is.

 


Tévhit: A késői ünnepi vacsora elhízást okoz.

 

Valóság: Még egy kutatás sem igazolta, hogy önmagában az a tény, hogy valaki a vacsoráját lefekvés előtt fogyasztja el, az extra súlygyarapodást okozna. Természetesen van előnye annak, ha valaki meghatározott időpontokban eszik a nap során, hiszen ily módon könnyebb figyelemmel követni a napi kalória-bevitelt. Az elhízást ugyanis a kalóriamennyiség és nem az étkezések száma és ideje határozza meg.

 

Tévhit: A fejen keresztül adjuk le a legtöbb hőt, ezért különösen veszélyes, ha nem hordunk sapkát.

 

Valóság: Hányszor hallod a szülőktől, nagynéniktől az ünnepek alatt, hogy vegyél sapkát, mert a szervezetből a legtöbb hő a fejen keresztül távozik! Nyilván a sapka nélküli síruhában öltözött ember a fején keresztül adja le a legtöbb hőt, de ha fürdő ruhában lenne, akkor már az összes leadott hő csupán 10 százaléka távozna a fejbőrön keresztül. A hidegben tehát egyaránt figyelni kell a sapka, a csizma, bakancs, a sál és a kesztyű viselésére.

 

Tévhit: A másnaposságra van csodaszer.

 

Valóság: Az aszpirintől a banánig számos házi praktika létezik másnaposság ellen. Sajnos olyan csodaszer azonban, amely pikkpakk megszabadít a rosszulléttől, émelygéstől, fejfájástól, szédüléstől, gyengeségtől, egyelőre nincs. A tünetek nem fognak egy csapásra megszűnni, viszont az idő és a sok folyadék fokozatosan enyhíti a másnaposságot.


 

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.