halolajdiabétesz

Miért jó a halolaj a cukorbetegeknek?

[origo] | 2010. 09. 06., 9:30
Régóta hirdetik, hogy a halolaj előnyös hatással van szívünk és agyunk egészségére. A tudósok azonban nemrégiben feltárták, pontosan hogyan csökkentik az omega-3 zsírsavak a krónikus gyulladás szintjét a cukorbetegekben.  

A krónikus gyulladás hatására inzulinrezisztencia alakul ki, ez pedig gyakran a 2-es típusú cukorbetegség előszobáját jelenti. Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, amikor a szervezet által termelt inzulin nem képes hatékonyan szabályozni a vércukorszintet. "Az emberek jó ideje tudják, hogy az omega-3 zsírsavak jót tesznek és sejtették, hogy gyulladáscsökkentő hatásúak, mi azonban pontosabban is meghatároztuk ennek mechanizmusát" - mondta el Saswata Talukdar, a vizsgálat vezetője.


A gyulladást az okozza, hogy a fehérvérsejtek egy típusa, a makrofágok a betegséget okozó mikrobák elleni anyagokat, úgynevezett citokineket termelnek. Elhízott emberekben magasabb a makrofágok száma, így a citokinek szintje is. A makrofágokkal szomszédos sejtek emiatt túlzott citokinhatásnak vannak kitéve és kialakul az inzulinrezisztencia. Az omega-3 zsírsavak egy gyulladásgátló hatású receptort aktiválnak a makrofágok felszínén. "Mivel a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia gyulladás talaján jön létre, joggal feltételezhetjük, hogy az omega-3 zsírsavak szedése jótékony hatású" - magyarázta Talukdar.


Az Egyesült Államokban 23,6 millió cukorbeteg él és minden évben 1,6 millió felnőttnél diagnosztizálják újonnan a betegséget.


A kutatók elhízott kísérleti egereket használtak vizsgálataikhoz. Egyes állatokat genetikailag úgy módosítottak, hogy a makrofágok felszínén ne legyen jelen az adott receptor, ezek nem is reagáltak az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékkieglészítőkre. A receptorokkal rendelkező egereknél más volt a helyzet, náluk csökkent a gyulladás szintje.


"Okkal gondolhatjuk, hogy embereknél is hasonló eredményeket kapnánk" - tette hozzá a kutatás vezetője. "A következő lépés az lehetne, hogy megvizsgáljuk, vajon az omega-3 zsírsavak képesek-e megelőzni a cukorbetegség kialakulását."


Medipress

hirdetés

Ajánlat

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.