gyógyszerasztmaprosztatarákdaganatok

Fokozzák a prosztatarák kockázatát az inhalációs asztma-gyógyszerek

[origo] | 2010. 08. 10., 17:30
Világszerte, így Magyarországon is rengeteg férfi szed valamilyen asztmaellenes szert, ezek azonban egy új kutatás szerint megnövelhetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Ausztrál kutatók kimutatták, hogy a szteroidot tartalmazó inhalátorok rendszeres használata 40 százalékkal növeli meg a proszatadaganat kialakulásának valószínűségét, míg a hörgőtágítót tartalmazó inhalátorok esetében ez a szám 36 százalék. A legnagyobb kockázatnak azonban azok a férfiak vannak kitéve, akik súlyos asztmájuk miatt gyakran szorulnak szteroid tartalmú tablettákra vagy injekciókra, ebben a csoportban a rizikó akár 70 százalék is lehet.


Ugyanez a vizsgálat azt is feltárta, hogy már maga az asztma is körülbelül 25 százalékkal emeli a kockázatot, a daganat esélye azonban a kezelt csoportban jóval magasabb. Az asztma kezelésében használatos hörgőtágítóknak két csoportját különböztetjük meg: az egyik típusú szerek roham esetén nyújtanak azonnali enyhülést, míg a másik csoport tagjait napi egy-két alkalommal kell használni, megelőzésképpen.


További vizsgálat szükséges


A daganatok szakértői azonban hangsúlyozták, hogy a nyilvánosságra hozott eredmények csak előzetesek és egy kevés résztvevővel végzett vizsgálatból származnak. Emiatt további, szélesebb körben elvégzett kutatásokra van szükség, mielőtt megváltoztatnánk az asztmagyógyszerek szedésének szokásait.


A melbourne-i kutatók összesen 1179 férfit vontak be a vizsgálatba, akiknél prosztatarákot diagnosztizáltak. A tudósok annak jártak utána, a résztvevők közül hányan szenvedtek valaha asztmában. A Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention folyóiratban közzétett eredmények azt mutatták, hogy már maga az asztma is 25 százalékkal megnövelte a prosztatadaganat kialakulásának valószínűségét. Ezt a rizikót az asztmaellenes kezelés még tovább növelte. A kutatók szerint azonban "nehéz elkülöníteni az asztmagyógyszerek hatásait maguktól a betegség hatásaitól".


Becslések szerint Magyarországon mintegy 400-800 ezer asztmás él, a nyilvántartott betegek száma azonban ennél jóval kevesebb, körülbelül ennek egynegyede. A betegek kezelése évente rengeteg pénzt emészt fel. Hazánkban évente körülbelül 2400-2700 új prosztatarákos esetet diagnosztizálnak és évente 1300-1400 férfi hal bele a betegségbe.


Medipress

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.