szúnyogallergiaszúnyogokbőrgyógyászat

Túlélő tippek a szúnyoghad ellen

Szekér Szimonetta | 2010. 06. 25., 11:05
Irdatlan mennyiségű a szúnyog a Tisza árterében, folyamatosan csapkod az ember a Balaton-parton sétálgatva, de még Pesten, a hatodik emeleten is csípéseket vakarunk véresre éjszakánként. Védekezési tippek a zümmögő szörnyetegek ellen.
Forrás: iStockphoto.com

Miért viszket a szúnyogcsípés?

Magyarországon 46 szúnyogfaj él, ezek közül csak néhány jelent veszélyt emberre, a többség madár vagy emlős vérrel táplálkozik. Csak a szúnyog nőstények élnek vérrel. Miután finom sebet ejtenek áldozatukon, befecskendezik nyáluk egy cseppjét, megakadályozva ezzel a vér megalvadását. Ezután addig szívják, amíg gyomruk meg nem telik, majd nesztelenül tovaröppennek.

Immunrendszerünk felismeri a szervezetünkbe jutott szúnyognyálban lévő idegen fehérjéket, és úgynevezett egyes típusú vagy azonnali túlérzékenységi reakció jön létre. A reakció lényege a "betolakodó", vagyis az idegen fehérje mielőbbi eliminálása. Ebben főszerepet játszik a szöveti hízósejtekből felszabaduló hisztamin nevű anyag.

A hisztamin elősegíti az erek tágulását és a fehérvérsejtek megjelenését a csípés (szúrás) területén, ami az idegen fehérje gyorsabb eltávolítását szolgálja. Mindemellett a hisztamin erős szövetizgató hatással is bír, az érfal áteresztőbbé válása miatt az érpályából folyadék áramlik ki a szúrás helyén, ez vezet duzzanathoz, a bőrben lévő idegvégződések ingerlése pedig viszketést eredményez. A bőr kipirosodásáért a környező erek tágulata felelős, ami szintén a hisztamin számlájára írható.

Ajánlat

 

"Az árvíz, belvíz sújtotta területeken mindenütt rengeteg a szúnyog, és ez még hetekig így marad" -kezdi a rossz hírrel Zöldi Viktor, az Országos Epidemiológiai Központ biológus főtanácsosa. A jelenleg víz borította homokos folyópartok, lapályok, a holtágak sekély vize, illetve a szántóföldek könnyen felmelegedő, 30 fok átlaghőmérsékletű tocsogói ideális szaporodó helyek a szúnyogok számára, négyzetméterenként akár több százezer lárva is tenyészik a pangó pocsolyákban. A lárvákból hét-tíz nap alatt kikelnek az imágók, amelyek 4-5 napos koruktól veszélyesek az emberre.


"Természetes enyhülést az hoz majd, ha ezek a sekély vízfelületek eltűnnek: vagy beszívja őket a talaj, ami egyelőre nehézkes, hiszen most a föld is rendkívül telített esővel, vagy idővel elpárolognak ezek a vízfoltok" - magyarázza a szakember.


Figyeld a hatóanyagtartamot!


Addig is, amíg a szúnyogmennyiség csökken kémiai vagy biológiai irtás hatására, esetleg pénz hiányában ezek nélkül, természetes módon, marad az egyéni védekezés, azaz a szúnyogriasztó-szerek intenzív használata. Igazán nagy a választék belőlük: ha valaki nem szeret zsíros krémet magára kenni a 30 fokos melegben, az választhat gél, stift, spray vagy a törlőkendős kiszerelést is.


"A választásnál az elsődleges szempont a hatóanyagtartam legyen. A legtöbb szerben vagy pikaridin vagy dietil-toluamid a hatóanyag, a mostani szúnyogcsapáskor mindenképpen olyat célszerű választani, amelyben a koncentráció minimálisan 15 százalék" - mondja Zöldi Viktor.


A hatóanyagtartamot a szereken kötelező feltüntetni, a legnépszerűbb márkák esetében általában 10-30 százalék között mozog. A koncentrációtól függően 3-6 óra védettséget nyújtanak, érdemes figyelni rá azonban, hogy a hatóidőt csökkenti az erős izzadás, valamint fürdőzés.


Három hónaposnál fiatalabb csecsemőt ne kenjünk szúnyogriasztóval!


Sokan számára kényelmetlen a gondolat, de a szerekkel érdemes az arcot is bekenni, egész pontosan minden szabadon lévő négyzetcentimétert, mert a szúnyogok lesben állnak, és előszeretettel csípnek fül mögött, fülcimpán, szemhéjon illetve a hajlatokban.


"Három hónapnál fiatalabb csecsemőt viszont inkább szúnyoghálóval, tüllhálóval, illetve ruházattal védjünk" - tanácsolja a biológus.


A lakásban végső esetben használjunk sprayt!


"Hajnalban és sötétedés után, amikor a szúnyogok a legaktívabbak, aki teheti, most inkább ne tartózkodjon szabadban. Vagy legalább égessen szúnyogirtó spirált" - mondja Zöldi Viktor.


Benn a lakásban érdemes beltéri elektromos párologtatót használni, végső esetben pedig szúnyogirtó aeroszol palackot.


A megelőzés azért is fontos, mert szervezetünk egyre érzékenyebb lesz a csípésre, azaz ha folyamatosan nagy mennyiségű szúnyog támad ránk, bőrünk allergiás reakciója egyre hevesebb lesz.


Kezeljük a csípéseket!


Ha az óvintézkedések ellenére is sikerült jópár csípést beszereznünk, érdemes antihisztamin hatású krémekkel felgyorsítani a kellemetlen tünetek elmúlását. Minél tovább vakarjuk ugyanis a csípéseket, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki hámsérülés, bakteriális felülfertőzödés, gennyesedés.


"Mivel a viszkető érzés különösen ágymelegben jelentkezik, és éjszaka ráadásul kevésbé kontrolláljuk cselekedeteinket, gyakori, hogy reggelre véresre vakarjuk a csípéseket" - mondja a biológus.


Kit szeretnek jobban a szúnyogok?

"A szúnyogok szag-, termikus és vizuális inger alapján is tájékozódnak" - mondja Zöldi Viktor, azaz a csípős kétszárnyúak számára komplex ingert jelentünk.

Több nemzetközi kutatás is folyik az emberi bőr által kibocsátott több mint ezer vegyi anyag közül azok kiválasztására, amelyek vonzzák, és amelyek elriasztják a szúnyogokat. Bizonyított, hogy vonzza őket a verejtékben található tejsav és a kilélegzett széndioxid. Ez utóbbi olyan mértékben csáberőt jelent, hogy a szárazjeges, azaz fagyott széndioxid csapdák kifejezetten hatásosak ellenük.

Igazolták azt is, hogy a szúnyogok preferálják azokat, akik bőrén keresztül az átlagnál nagyobb mennyiségben választódnak ki szteroidok és koleszterin.

A szúnyogokat vonzza az édes illat is, legyen az parfüm, hajolaj vagy dezodor. Kimutatták azt is, hogy kívánatosabbnak találják a terhes nőket. A terhes nők alteste átlagosan 0,7 Celsius fokkal magasabb, mint nem-terheseké: így egyrészt vonzóbbak a magasabb hőmérséklet, másrészt a bőrön keresztüli fokozottabb kiválasztás miatt.

A mozgó ember ugyancsak csábítóbb célpont, mint a nyugalomban lévő, hiszen ilyenkor fokozódik a légzés, nagyobb a szén-dioxid kibocsátás.

A vizuális ingerek közül igazolták, hogy a sötétebb, a fényt jobban elnyelő ruházat inkább felkelti a csípő szúnyogok érdeklődését, mint a fehér ruhák. Persze, ha több ezer szúnyog zümmög egyszerre körülöttünk, édes mindegy, hogy milyen színű ruha van rajtunk.
hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.