belgyógyászatfertőzésekszalmonella

Szalmonellás olasz tojáslé került a magyar piacra

[origo] | 2010. 04. 03., 10:50
Szalmonellával fertőzött, nagy mennyiségű tojáslé érkezett Olaszországból az utóbbi időben Magyarországra, a terméket a hatósági vizsgálatok után kivonták a forgalomból - tájékoztatott a Baromfi Termék Tanács (BTT).

A terméktanács információja szerint az utóbbi hónapokban havonta több ezer tonnányi olasz tojáslé érkezett Magyarországra. Miközben ugyanis belföldön egy tonna tojáslé mintegy 800 ezer forintba kerül, az Olaszországból behozott árut a magyar ár feléért kínálják.


A BTT a termékkel kapcsolatban minőségi problémákat gyanított, felhívta erre a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) figyelmét, és kérte, hogy az ellenőrző hatóság vizsgálja meg.


A vizsgálat igazolta a terméktanácsi gyanút, megállapította, hogy az Olaszországból származó tételek szalmonellával fertőzöttek így a forgalomból azonnal kivonta. A hatóság a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően értesítette az európai élelmiszerbiztonsági gyors riasztási láncot is az ügyről.


A riasztási láncba három napja került be az eset, és a BTT öt napja kapta az első jelzéseket, hogy probléma lehet az olasz tojáslével - mondta Bárány László, a BTT elnöke. Hozzátette: az esetleges felhasználókat nem fenyegeti közvetlen veszély ugyanis a hőkezelés hatására a szalmonella kórokozója elpusztul, nyersen pedig általában nem használják fel a tojáslevet. 


Földi Péter, a BTT titkára elmondta, nem lehet pontosan tudni, mekkora mennyiség került az országba, ugyanis uniós belső paci árumozgásról van szó.


Magyarországon a vállalkozások mintegy 2,5-2,7 milliárd étkezési tojást termelnek évente. A hazai fogyasztás ellátására  további 200-250 millió tojás érkezik még az országba. A hazai termelés 9 százalékát dolgozzák fel tojáslé illetve tojáspor formájában, ezt jellemzően a tésztagyártók, cukrászok és a pékek használják fel. Az éves feldolgozott tojáslé mennyisége hazánkban 20 ezer tonna, amihez mintegy 400 millió darab tojás szükséges - közölte a BTT titkára.


(MTI)

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.