egészégügybelgyógyászatLife Magazinégési sérülés

Napsütéstől a diszkótűzig: égési sérülések

[origo] | 2010. 03. 02., 20:40
Az égési sérülések után az érintett felület nagyságától függően a betegre hosszú és sokszor fájdalmas gyógyulás vár. A szilveszteri diszkótűzben megsérült Ahmednek az arca sérült meg.

Ismerd meg Ahmed történetét a L!FE magazin riportjából!

 Az égési sérüléseket az érintett felület nagysága és az égés foka határozza meg. A hagyományos értelmezés szerint négy különböző égési szintet különböztetünk meg egymástól.

Az elsőfokú égés esetében csak a bőr legfelső rétege, a felhám, vagy más néven epidermisz sérül. Az érintett területen a bőr feszes, sima, vörös és igen fájdalmas. Az ilyen típusú sérüléseket leggyakrabban napozás vagy szoláriumozás során szerezhetjük.

Másodfokú égés során az epidermisz minden rétege és az irha több rétege is károsodik. A L!FE megazinból ismert Ahmednek is szintű égési sérülést szenvedett.

A felületes másodfokú égések az irha felső rétegéig károsítják a bőrt, felszínük nedves, hólyagos és fájdalmas. Az érintett bőrfelület vöröses színű és nyomás hatására elfehéredik.

A másodfokú égési sérülések súlyosabbik fajtájában, a sebfelszín általában fehér és hólyagos. Különösen veszélyes lehet, hogy amennyiben a hólyagok megrepednek az érintett felület könnyen elfertőződhet.

A harmadfokú égés az epidermisz és az irha teljes károsítása mellett a bőr alatti kötőszövetet is eléri. A felszín piszkosszürke vagy nagyon halvány, szenes, pergamenszerű. A szövetek egy része elhal.

A negyedfokú égés a szövetek elszenesedése, amely magában fogalja a bőr alatti kötőszövet, az izomszövet és a csontszövet égését. Felszíne azonban nem különbözik a harmadfokú égésétől, a gyógyulási esély azonban az érintett terület nagyságától függően igen csekély.

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.