pollenallergiaallergiapollen

Hívatlan nyári vendég: a pollenallergia (x)

-- | 2010. 07. 28., 17:44
Van, akinek a nyárról, a szabadban töltött órákról nem csak pozitív élmények jutnak az eszébe... A virágpor-allergia a nyár gondtalanságát rabolja el - a szénanátha örök készültséget és küzdelmet jelent. Tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés és egyéb reakciók. Tulajdonképpen mi áll a tünetek hátterében?

A nyár örök vonzereje, hogy ekkor érezzük talán a legszabadabbnak magunkat. Akár igazi kánikula tombol, akár kellemes napsütést élvezhetünk, de még ha éppen egy futó zápor ér is utol minket, a nyár egyenlő a természetben töltött idővel, a "majdnem mindent szabad" érzésével. Ezt a gondtalanságot azonban sokunk számára beárnyékolja a tény, hogy a nyár egyben a legintenzívebb allergiaszezon is.


A teljes pollenszezon ugyan februártól októberig tart, de a nyári hónapokra esik a különböző füvek virágzása, illetve a szintén allergén pollenekkel bíró gabonák beérése és betakarítása is.

Forrás: Zewa

A virágpor-allergiában, azaz "szénanáthában" szenvedőknek ez az időszak gyakorlatilag folyamatos veszélyeztetettségi állapotot jelent. Meg kell küzdeniük az allergia jellemző tüneteinek legalább egyikével: a viszkető, könnyező, bedagadt szemmel; az orrfolyással és orrdugulással; a tüsszögéssel, köhögéssel, légzési nehézségekkel; a bőrviszketéssel, illetve -kivörösödéssel; a kaparó, bedagadt torokkal; a fejfájással, gyengeséggel; hasi problémákkal, hányással; a csökkenő szag- és ízérzékeléssel.


Az allergiás reakcióért az egyensúlyából kibillent immunrendszer felelős, amely a virágport - tévesen - a szervezet számára ártalmas kórokozóként azonosítja, és küzdeni kezd, hogy ártalmatlanná tegye: például orrfolyással vagy könnyezéssel. A rendellenesség fő oka öröklött hajlam és a káros környezeti befolyások kombinációja.


A növények virágzási ideje a globális felmelegedésnek köszönhetően megváltozott: ma már sok növény korábban és hosszabban virágzik. Ennek következtében elegendő "anyagot" szolgáltatnak az allergiában szenvedők számára, szinte az egész év folyamán. A megnövekedett károsanyag-kibocsátás is közvetlenül hat a növényvilágra. A megnövekedett szén-dioxid-szint lehet az oka annak, amiért a növények erősebben virágzanak, és ezáltal nagyobb mennyiségű virágport bocsájtanak a levegőbe.


A virágpor-allergia mindenképpen terápiát vagy gyógyszeres kezelést igényel, valamint nagy odafigyelést a hétköznapokban, az allergéneket elkerülő életmód formájában. Erről pontos tájékoztatás például az interneten, a zewa.hu oldalán található.


hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.