pollenallergiaallergiaasztmalégzésorrpolip

Orrpolip és asztma is lehet az allergia szövődménye

[origo] | 2010. 04. 19., 11:04
Az első tünetekre sokan nem figyelnek, és bár az elhasznált zsebkendők száma ugyan évről évre nő, de ezen és egy kis szemviszketésen kívül ilyenkor még nem okoz más problémát az allergia. Legalábbis az első években, ugyanis, ha a betegek nem kezeltetik a betegségét az egyre súlyosbodó tünetek később akár szövődményeket is okozhatnak.

"Az allergia egy betegség, nem szabad egyszerű átmeneti állapotként kezelni, az egyre súlyosbodó tünetek ronthatják az életminőséget, csökkenthetik a teljesítőképességet, sőt akár alvászavart is okozhatnak, ezért nagyon fontos, hogy ne csak a tüneteket, hanem magát a betegséget is kezeljük. Ráadásul az allergiások száma évről-évre nő, ez egyrészt magyarázható az egyre intenzívebb környezetszennyezéssel, a stresszes életmóddal, de örökletes tényezők is szerepet játszhatnak. Valamint az sem elhanyagolható, hogy a globalizációnak köszönhetően egyre több, számunkra eddig ismeretlen tápanyag is bekerült az étrendünkbe, mivel az új típusú fehérjék megjelenése mindig újabb allergiás megbetegedéseket idéznek elő." - mondta lapunknak dr. Nékám Kristóf allergológus professzor.


Az allergiás megbetegedések egy részét a kezdeti szakaszban viszonylag könnyen lehet kezelni, azonban könnyen előfordulhat, hogy az évek múlásával az allergiát kiváltó pollenek köre megnő. A kezdeti parlagfű allergiából könnyen lehet nyírfa vagy üröm allergia is, ilyen esetben pedig a helyi kezelés már nem sokat segít. "Fontos, hogy az első tünetek után kezdje el a kezelést a páciens, a patikákban már kaphatóak recept nélküli készítmények allergia ellen; többek között antihisztaminok is. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek érdemes szakorvos segítségét kérni, főleg akkor, ha valaki szeretné elkerülni a későbbi szövődményeket" - ajánlotta a professzor.


Amikor már csak a szteroid segít


Az allergiát azért is érdemes kivizsgáltatni, mert hiába gondolja az adott beteg, hogy csak egyetlen növény pollenjére érzékeny, előfordulhat, hogy a háttérben zajló gyulladás folyamatosan, de tényleges tünet nélkül fokozódik. Ez néhány év elteltével az allergiás tünetek súlyosbodását okozhatja. Az egyre kellemetlenebb tüneteket pedig egyre erősebb sokszor csak szteroidos gyógyszerek segítségével lehet csak csillapítani.


"Igen gyakran fordul elő, hogy az allergiás betegeknél a felső légúti tünetek mellé bőrtünetek is társulnak, hol kevesebb, hol több viszkető folt a bőr felszínén, azonban ez még csak egy a sok közül. A rosszul, vagy egyáltalán nem kezelt betegeknél a pollenallergia mellett kialakulhat keresztallergia is" - hívta fel a figyelmet Nékám professzor.


Keresztesek, polipok


A keresztallergiáról arról beszélünk, ha egy adott élelmiszer valamely fehérjéjének szerkezete megegyezik az allergiás reakciót kiváltó pollen szerkezetével. Ilyen esetben, ha a szervezetbe bekerül az adott élelmiszer (zöldség, gyümölcs, magok, halfélék) akkor az ugyanolyan allergiás reakciót vált ki, mintha az allergén pollennel találkozna. A problémát okozó élelmiszerek elfogyasztása után a keresztallergiában szenvedőknek számolniuk kell azzal, hogy az szájuk, nyelvük és az arcuk bedagadhat, de egyéb kellemetlen tünetek is előfordulhatnak.


A keresztallergia viszont csak egy a sok mellékhatás közül, amelyet az allergiát okozó élelmiszerek kiiktatásával viszonylag könnyen lehet orvosolni. Ennél nagyobb problémát jelenthet az orrpolip, amely az allergiás betegek 10-12 százalékánál szokott előfordulni, ezt elsősorban az orrnyálkahártya megnagyobbodása okozhatja.


Az orrpolip tünetei a képződmény növekedésével párhuzamosan súlyosbodnak. A kezdeti szakaszban romlik a szaglás valamint az ízérzékelés, valamint a betegek egy része állandóan úgy érzi, hogy tele van az orra. A nagyobb orrpolipok esetében az orrüreg akár teljesen el is záródhat, aminek a hatására a beteg a könnyebbség kedvéért átszokik a szájon át való légzésre. Ezután a torok és a garat nyálkahártyája könnyen kiszáradhat, érzékenyebbé válik és begyullad. A betegek egy részénél beválhat a gyógyszeres kezelés is, de sokaknál csak a műtét jelent megoldást.


A leggyakoribb mellékhatás mégis az asztma. "Az asztmás betegek 90 százaléka allergiás is. Ezért különösen fontos, hogy a betegek minden évben eljárjanak légzésfunkció vizsgálatra, ugyanis itt ki tudják csak kiszűrni, hogy az páciens hajlamos-e a betegségre. Fontos azonban, hogy mindkét betegséget - az allergiát és az asztmát egyaránt -  kezelni kell, ugyanis ha valamelyiket elhanyagolják a tünetek könnyen és gyorsan súlyosbodhatnak" - hívta fel az allergiások figyelmét Nékám doktor.


A szakértők egyetértenek abban, hogy a folyamatos kontroll elengedhetetlen az allergiás betegeknél, ugyanis könnyen előfordulhat, egy jól bevált gyógyszer egy évvel később már nem elegendő a tünetek megfékezésére.

[origo]

hirdetés

Ajánlat

Hirdetés

Nap tippje

Forrás: iStockphoto

Sót a szájba!

Torokfájásra, szájfekélyre vagy egyszerűen csak a fertőzések megelőzésére remek megoldás a sós vizes öblögetés.

Még több tipp »

Legújabb hozzászólás

Legolvasottabb cikkek

Erika0000 // 2011 // okt // 02

Az én apukámnak izületi gyulladása volt,ujjak,váll,könyök,forgó,térd,boka,már alig tudott mozogni.Elmentünk magán orvoshoz és felirt olyan fájdalomcsillapitó gyulladáscsökkentőt am...

Túladagolja az országot a vitaminguru (142)
Zsombi // 2010 // jan // 07

Ez a cikk odab*sz... ilyet hogy lehet irni?! Elmegz az ember esze... Én alig várom, hogy tél legyen és nagyokat havazzon é lapátolhassam! Csiki vagyok és ittt szokott is lenni hó :...

7 ok a hólapátolás ellen (20)
Szilvi75 // 2010 // feb // 23

Bocsánat, most látom csak, hogy hölgy írta a cikket. Még szomorúbb vagyok, már csak a cím miatt is. Egy kérdőjel a végén esetleg javított volna valamicskét, de ez a kijelentő mód.H...

Gyerekvállalás: 22 hónap türelem az apától (38)
ann16 // 2010 // máj // 11

Érdekes dolgok ezek...Az orvosom szerint a sárgatest hormon nem csinál kárt...ezért ajánlják a szoptatós anyukáknak is. Átmegy az anyatejbe valamennyi belőle , én ezért nem szedte...

A nőgyógyász rémtörténete a tamponhasználatról (53)
durcika // 2010 // okt // 12

Msn címem: ojuna@windowslive.com email címem:ojuna@freemail.hu

A világ legkövérebb emberének utolsó esélye (23)
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.