szoláriumdaganatokbőrrákmelanoma2030

A szolárium akár 75 százalékkal is emeli a bőrrák kockázatát

[origo] | 2010. 06. 04., 15:10
A napozás, illetve a szoláriumok segítségével történő barnulás sokak számára az élet szerves, szinte elengedhetetlen részét képezi. Azonban az erős ultraibolya sugárzás miatt jelentő kockázatnak teszi ki magát, aki a nyári hónapokban hosszú időt tölt a szabadban. A szoláriumok pedig megsokszorozzák a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét, ezért a különböző orvoscsoportok és civil szervezetek egyre harcosabban lépnek fel az egykor luxuscikknek számító szolgáltatás ellen.

A fekete-barna festékanyagot termelő sejtek, a melanociták adják az anyajegyek színét. Ezek önmagukban nem veszélyesek, de rosszindulatú elváltozásuk esetén gyorsan terjednek, áttéteket képeznek különböző szervekben, és ez gyakran végzetes következménnyel jár. Az Egyesült Államok területén az utóbbi időben szokatlanul gyakori lett az ilyen daganatos elváltozás olyan 15-39 éves, fiatal nők esetében, akik sokat használták a szoláriumot.A bőrgyógyászok ezért korlátozni igyekeznek a szoláriumozást, de a szépségipar hatalmas lobbitevékenységet folytat ennek megakadályozására. Az amerikai szakhatóság, az Élelmiszer-és Gyógyszer Hivatal (FDA) az orvosi műszerek forgalmazását is szabályozza, de a szolárium lámpák nem tartoznak ebbe a körbe.


Vizsgálatok kimutatták, hogy a legveszélyesebb melanoma daganatok előfordulása azoknál a fiatal felnőtteknél lett 75 százalékkal gyakoribb, akik tizenéves korukban jártak sokat szoláriumba. Tavaly a tizenéves lányok 40-60 százaléka használta a bőrt barnító, kényelmes lehetőséget, noha már hallottak a bőrrák veszélyéről.


William D. James, az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia elnöke hivatalos állásfoglalást adott ki, mely kiemeli, hogy a szolárium veszélyes, különösen fiatal korban és ennek adóztatása fölhívná az emberek figyelmét erre a kockázatra. A veszély elsősorban a fiatal lányokra vonatkozik, aki a rosszindulatú daganatok szempontjából a fiúknál érzékenyebbek.


Az EU-ban is betiltják 18 év alatt


Az EU szabványa szerint az unió tagállamaiban 18 éves kor alatt tilos lesz a szoláriumozás, ezt a tagállamok most ültetik át szabályozásaikba. Ausztriában idén áprilisban hétfőn jelentették be, hogy megtiltják a szolárium használatát a 18 év alattiaknak. Az erről szóló rendeletet Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter írta alá. A barnító készülékek üzemeltetői szeptember 1-jéig kapnak időt arra, hogy biztosítsák a tilalom érvényesülését. Szeptembertől csak annak engedheti majd a személyzet a szolárium használatát, aki fényképes igazolvánnyal bizonyítja, hogy elmúlt 18 éves. Több mint kétezer euró (530 ezer forint) büntetés vár arra az üzemeltetőre, aki nem tartja be a rendeletet.


A minisztérium a szoláriumhasználat egészségügyi kockázataira figyelmeztető tanulmányokkal és egy európai uniós szabállyal indokolja az új szabályozást.


[origo]

Az alvászavar veszélyeiA felnőtt lakosság fele küzd valamilyen alvászavarral, de már minden tízedik gyerek is rosszul alszik. A nem pihentető alvás kihat egész napunkra.

20 év múlvaHa kíváncsi vagy, milyen leszel 2030-ban, próbáld ki az iwiw alkalmazásunkat! Ha beválogatunk a műsorba, megtudhatod, min kellene változtatnod.

Endre hiába alszik napi 8-9 órát, ha a munkája miatt túl sok időt tölt a számítógép előtt. Tovább!

Csatlakozz a LifeNetwork klubhoz!

iWiW klubCsatlakozz a LifeNetwork tévécsatorna és weboldal hivatalos iwiw klubjához!

Lépj be a LifeNetwork tévécsatorna és weboldal Facebook csoportjába!

ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemAz LifeNetwork kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.a
A LifeNetwork szerkesztősége környezetbarát, hőszivattyús irodaházban működik.